fbpx

Ελλάκτωρ-Άνεμος: Από τα 100 του Σάκη στα 700 του Βαρδινογιάννη

0 549

Ούριος ο άνεμος που πνέει στα… πανιά του Ελλάκτωρα, με τον όμιλο Βαρδινογιάννη να δίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αστρονομικό ποσό των 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 75% -ούτε καν το 100%- της εταιρίας του ομίλου, Άνεμος, που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.

Μπουλούτας και Ολλανδοί έχουν κάθε λόγο να «τρίβουν τα χέρια τους» γιατί και λεφτά έρχονται και, μάλιστα, πολλά – για να είμαστε ακριβείς, πάρα πολλά- και το 25% της εταιρίας παραμένει στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Και αν, «σκαλίζοντας» την ιστορία με την Άνεμος πάμε και λίγο πίσω, στην εποχή των αδελφών Καλλιτσάντση, τότε που βγήκαν στη γύρα πουλώντας το ισχυρό asset του μαγαζιού για 100 μόλις εκατομμύρια, θα θυμηθούμε πως αγοραστής με προσφορά πάνω από 75 εκατ. ευρώ, δεν εμφανίστηκε.

Εύλογα βέβαια, κάποιος αδαής θα θέσει το ερώτημα: Τι άλλαξε από τότε; Πολλά. Άλλαξαν οι συγκυρίες, άλλαξε η χρονική στιγμή στο ευρύτερο «οικόπεδο» που λέγεται Ελλάδα, με διευρυμένο πια γεωγραφικό χώρο ανάπτυξης για τις ανεμογεννήτριες (ε ρε… κατακαμένη Ρούμελη) και βέβαια οι ευλογίες του Μαξίμου Α.Ε., που σε ρόλο δεσπότη ξέρει να μοιράζει την… ευχή του.

Ισχυρό χαρτί στις ανανεώσιμες ο Άνεμος, που άμα φυσάει… δυνατά, ξέρει να εκτοξεύει την τιμή του, η οποία έπιασε… ταβάνι! Μεγάλο το πακέτο των 700 εκατ. ευρώ, μεγάλο και το «στοίχημα» της πράσινης ενέργειας και νέα, ισχυρή ώθηση για τις δραστηριότητες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα.

Η συμφωνία της Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τη Reggeborgh προβλέπει πως η εταιρία που θα συσταθεί θα έχει ως περιουσιακό χαρτοφυλάκιο τις ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW, καθώς και μια σειρά υπό κατασκευή έργων με συνολική ισχύ 1,6 GW. Σε αυτόν τον νέο Άνεμο που θα… φυσήξει, ο Ελλάκτωρ θα κατέχει το 25% και η οικογένεια Βαρδινογιάννη το 75%.

Όπως τεκμαίρεται και από τα ποσά των συναλλαγών, η αξία της εταιρίας Άνεμος θα μεταφράζεται στο 1 δισ. ευρώ. Τα νέα κεφάλαια έρχονται να τονώσουν τον σχεδιασμό της Reggeborgh, που εστιάζεται στις κατασκευές και στις παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα, τα χρήματα αυτά των Βαρδινογιάννηδων έρχονται να απαλύνουν τον δανεισμό του Ελλάκτωρα και το ομόλογο-φωτιά των 670 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί το όχι και τόσο μακρινό μας 2019, με ένα υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 6,4%.

Από τη μία, λοιπόν, τα βάρη του δανεισμού απαλείφονται και από την άλλη, οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε. από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η στροφή στις ΑΠΕ, έχουν δώσει νέα φτερά στον κλάδο, προσφέροντας στους επενδυτές τιμές συμβολαίων με καθορισμένο το τίμημα, καλές και εγγυημένες αποδόσεις και σίγουρα έσοδα. Άλλωστε, από την εταιρία έχουν, ήδη, γίνει εξαγορές στον χώρο των ΑΠΕ στη Μεσόγειο, στη Ιβηρική και στην Ιταλία, με ένα δείκτη που ανέρχεται στο αστρονομικό ύψος των 14 φορών τα ΕBITDA της.

Τα νούμερα

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η Motor Oil συγκεκριμένα, παίρνοντας το 75% στην Άνεμος, ενισχύει δυναμικά το δικό της χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ. Η εταιρία του ομίλου Ελλάκτωρ κατέχει σήμερα 493 MW αιολικής ενέργειας, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό στα Γρεβενά ισχύος 4,95 MW και φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αργολίδα με ισχύ 2MW.

Το 2021 τα έσοδα της Ελλάκτωρ στον τομέα των ΑΠΕ ανήλθαν στα 105,7 εκατ. και τα κέρδη ΕBITDA στα 84,4 εκατ. ευρώ. Αν κάνουμε τη σύγκριση, μάλιστα, με το 2020 θα δούμε πως η αύξηση στα ΕBITDA ανήλθε σε 15% και η αύξηση στα έσοδα στο επίπεδο του 13%.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More