Ελληνικά Πετρέλαια: Σαρωτικές αλλαγές – «Σβήνει» ο έλεγχος του Δημοσίου
Τέλος στην κυριαρχία του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ δίνει το σχέδιο για το νέο καταστατικό του πετρελαϊκού ομίλου που θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου, ενώ παράλληλα αφήνει για πρώτη φορά ανοικτή τη δυνατότητα διάσπασης των ΕΛΠΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν το 51% του ενεργητικού.
Ειδικότερα, οι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που κατέχει το 35% των μετοχών καλούνται στη συνέλευση να εγκρίνουν το «σβήσιμο» άρθρων του καταστατικού που όριζαν ότι:
Από τα δεκατρία (13) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:
Επτά (7) μέλη διορίζονται από το Δημόσιο.
Δύο (2) μέλη – εκπρόσωποι των εργαζομένων, θα εκλέγονται από τους εργαζομένους στην Εταιρεία με άμεση καθολική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Δύο (2) μέλη – εκπρόσωποι των μετόχων της μειοψηφίας, που θα διορίζονται από την Ειδική Γενική Συνέλευση των υπολοίπων μετόχων της μειοψηφίας.
Από το σύνολο των νέων προτεινόμενων άρθρων, γίνεται σαφές ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν τη θέση του Ομίλου Λάτση στη διοίκηση των ΕΛΠΕ.
Τα σωματεία έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 20 Μαΐου, ημέρα της γενικής συνέλευσης, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην «ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης (ορισμένης από την Κυβέρνηση) για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, και ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Για «πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου