Eλληνική επιχειρηματικότητα : Αποκαλυπτική η έρευνα της Grant Thorton που παρουσίασε η Eurobank
Aύξηση λειτουργικού κόστους , αδιαφορία για το ESG , μείωση επενδύσεων και χαμηλές αμοιβές σε εργαζόμενους συνοψίζουν τα συμπεράσματα της έρευνας της Grant Thornton που παρουσίασαν μαζί με τη Eurobank. O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τονίζει ότι “οι επενδύσεις είναι εθνική προτεραιότητα”, αλλά τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν επιφυλακτικότητα. Ειδικότερα:
-Αύξηση εσόδων και κερδών, αναμένουν 6 στους 10 επιχειρηματίες. Πέρυσι, η αισιοδοξία ήταν ελαφρώς αυξημένη, καθώς αφορούσε 7 στους 10.
Για τις εξαγωγές, οι προσδοκίες είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και 6 στους 10 από 5 στους 10 πέρυσι αναμένουν αύξηση εξαγωγών.
-Μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής.
-Μόνο 2 στις 10 αντιλαμβάνονται την επένδυση σε πρωτοβουλίες ESG ως μέσο για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τη μείωση του κόστους ή την αύξηση της κερδοφορίας τους.
-Οι πρωτοβουλίες ESG φαντάζουν περισσότερο ως εργαλεία marketing παρά ως θέματα ουσίας.
-Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προβούν σε επενδύσεις για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και να εισάγουν καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία ή τον τρόπο διανομής των προϊόντων τους, βαίνει διαχρονικά μειούμενος, όταν θα ανέμενε κανείς να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
-5 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να ζητήσουν χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες για την κάλυψη κεφαλαίων κίνησης και δευτερευόντως για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Μικρό ποσοστό θα λάβει χρηματοδότηση για ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
-Το 57% των επιχειρήσεων που δεν θα ζητήσουν χρηματοδότηση δηλώνουν ότι δεν τη χρειάζονται και θα επενδύσουν με ίδια κεφάλαια.
-4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζοντας ανησυχίες που συνδέονται κυρίως με γεωπολιτικές εξελίξεις.
-Για την ελληνική οικονομία, οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι, με την αισιοδοξία αυτή να κυριαρχεί στους 5 από τους 10.
-Η αναλογία αυτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 4 στους 10. Εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και τη στασιμότητα στην Ευρώπη, όπως και την επίπτωση που αυτή μπορεί να έχει στην οικονομία μας.
-Μόνο οι 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να προβούν το 2025 σε αύξηση των αποδοχών, είτε στην παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, κίνητρα τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους εργαζόμενους