fbpx

«Εμένα ο … λυκειάρχης μου ήταν ο Κάρολος Κούν»

0 1.048

«Απαγορεύει» οποιοδήποτε άλλο σχόλιο -γιατί θα είναι κατώτερο της -η ατάκα της καλλιτέχνιδος όταν, ανυποψίαστοι ματσουκοφόροι της ΤV είχαν την φαεινή να ζητήσουν την γνώμη της.

Είναι η καλύτερη ατάκα του 2023.

«Εμένα ο … λυκειάρχης μου ήταν ο Κάρολος Κούν»

Τεράστια ήταν χθες η συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού και η πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οργανώθηκε από δεκάδες καλλιτεχνικά σωματεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές, γονείς των καλλιτεχνικών σχολείων και σχολών, ενάντια στο α -πολίτιστο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, όπως και η ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έκαναν 3ωρη στάση εργασίας. Στην κινητοποίηση κάλεσε τα μέλη της με ομόφωνη απόφασή του και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Οι 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές ανέθεσαν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πάνο Λαζαράτο την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως της αδιανόητης αυτής απόφασης, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στο ΣτΕ, κατά το μέρος που αυτό εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την πρόσληψη και σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

Οι δραματικές σχολές που υπογράφουν την προσφυγή στο ΣτΕ αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωσή:

(…) «Οι σχετικές ρυθμίσεις του π.δ. 85/2022 αντιτίθενται προδήλως στο άρθρο 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τα αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κρατικών και των τελούντων υπό κρατική εποπτεία ιδιωτικών δραματικών σχολών. Οι Δραματικές Σχολές ουδέποτε έπαυσαν να είναι «Ανώτερες», υπό τις εγγυήσεις του άρθρου 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος. Οι ρυθμίσεις αυτές αντιτίθενται επίσης προδήλως στο ενωσιακό δίκαιο, όπως αυτό ερμηνεύθηκε πρόσφατα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων από την απόφαση 998/2021 του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Συνεχίζονται οι καταλήψεις δραματικών σχολών από τους σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών. Οι σπουδαστές του κάνουν ακτιβιστικές παρεμβάσεις με δρώμενα όπως εκείνη στο τέλος της παράστασης του Δ. Παπαϊωάννου στο Μέγαρο. Τα συντονιστικά των καταλήψεων διεκδικούν την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, την αναβάθμιση των πτυχίων, την καθιέρωση τετραετούς φοίτησης στις δραματικές σχολές και τη δημιουργία δημόσιας ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης παραστατικών τεχνών.

Στην Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου δεν επέτρεψε την είσοδο του υφυπουργού σύγχρονου … Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, «υποστηρίχθηκε ότι παρότι είμαστε (υποψήφιοι) πτυχιούχοι δεν πρέπει να μας αφορά κάποια ειδίκευση ή επαγγελματικός τίτλος αφού ως καλλιτέχνες περνάμε από οντισιόν στις οποίες δεν χρειάζεται πτυχίο. Μετά από αυτήν τη δήλωση είναι ξεκάθαρο ότι για την πολιτεία δεν θεωρούμαστε επαγγελματίες που ο τίτλος σπουδών τους συνοδεύεται με την αντίστοιχη ειδίκευση, αλλά χομπίστες».

Οι πληροφορίες ότι στο μέγαρο Μαξίμου εκείνος που έπρεπε είπε: «Βρείτε μου αμέσως όποιον έγραψε αυτή την μαλακία στο διάταγμα και στείλτε τον στον αγύριστο»(!), ελέγχονται ως ανακριβείς. Σε αυτό το θέμα δεν χωράει αντιπολίτευση, ούτε επιχειρήματα. Διότι η βλακεία είναι αήττητη μαλακία, ως γνωστόν, κουφαίνει, κι αν ήταν εργόχειρο θα χθες κάνει την προίκα σου.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More