fbpx

Εμπαιγμός! Μόλις 44,5€ η κατά κεφαλήν επιστροφή σε 6,29 εκατ. νοικοκυριά

0 137

Απίστευτο εμπαιγμό επεφύλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος 6,29 εκατομμυρίων νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Τούς υποσχέθηκε ουσιαστικά ότι θα τους επιστρέψει ποσά μέχρι 600 ευρώ από τις επιβαρύνσεις που υπέστησαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2021-Μαϊου 2022 μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όμως στην πραγματικότητα τα ποσά που τελικά θα λάβουν, στην συντριπτική τους πλειονότητα, τα νοικοκυριά αυτά δεν θα υπερβαίνουν τα 50 ευρώ!

Συγκεκριμένα, από τα όσα η ίδια η κυβέρνηση υποσχέθηκε, προκύπτει ότι 6,29 εκατομμύρια νοικοκυριά που δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ θα λάβουν συνολικά το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ ως επιστροφή μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων που προκάλεσε η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021 – Μαϊου 2022. Με μια απλή διαίρεση του ποσού των 280 εκατομμυρίων ευρώ δια του αριθμού των 6,293 εκατομμυρίων δικαιούχων νοικοκυριών προκύπτει ότι κάθε ένα από τα νοικοκυριά αυτά θα λάβει τελικά, κατά μέσο όρο, ποσό επιστροφής 44,50 ευρώ!

Πρόκειται πραγματικά για ψίχουλα που επ’ ουδενί μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά από τις υπέρμετρες χρεώσεις που τούς επέβαλαν η κυβέρνηση και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εφαρμογής της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι από τα ποσά των επιστροφών θα αφαιρεθούν τα ποσά των ήδη καταβληθεισών κρατικών επιδοτήσεων καθώς και τα ποσά των εκπτώσεων που έχουν κάνει οι ίδιοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δικαιούχοι οικογενειάρχες θα λάβουν τα κατώτατα ποσά που προβλέπει το μέτρο που ανήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή τα 30 ευρώ, και ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα λάβουν περισσότερα από 50 ευρώ, οι δε δικαιούχοι των 600 ευρώ θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

«Η κυβέρνηση αρνείται την επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια και διατηρεί τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη» επεσήμαναν οι Τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των νοικοκυριών που πλήττονται από το υπέρογκα αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ειδικότερα, η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Φάμελλος δήλωσαν τα εξής:

«Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία ότι επί 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται μία ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.

Εκτός από την κυνική αυτή ομολογία, τα όσα ανακοινώθηκαν αποτελούν συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους από την τσέπη των πολιτών, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, που με στόμφο και “όριο τα 600 ευρώ” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται μία επικοινωνιακή “φούσκα”….

Παράλληλα, για τους επόμενους δύο μήνες οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου περίτρανα η ψευδής δέσμευση του κ Μητσοτάκη ότι θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων.

Ακόμα, όμως, και στις ανακοινωθείσες επιδοτήσεις υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τους αγρότες, τις ΔΕΥΑ και Δήμους.

Ο θολός μηχανισμός για τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παραπέμπεται για τον Ιούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χτύπημα του προβλήματος στη ρίζα του, αλλά επιβεβαιώνει το πάρτι σε βάρος της κοινωνίας που έχει στήσει εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση.

Τίποτα νέο δεν ειπώθηκε για τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών, που συνεχίζουν να σωρεύονται ενώ ο κ. Μητσοτάκης ακόμη τα αναζητά.

Καμία παρέμβαση δεν υπάρχει για το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Καμία παρέμβαση δεν ανακοινώθηκε για την αναστολή των ρευματοκοπών στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής του κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αρνείται την άμεση επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την εφαρμογή του μοντέλου της Ιβηρικής και διατηρεί για τους επόμενους μήνες τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη.

Ο λογαριασμός θα της επιστραφεί από την ίδια την κοινωνία.»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More