Εντυπωσιακά κέρδη 15,34% για τον τραπεζικό δείκτη
Απέφυγε και σήμερα την πτώση, ενώ η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης θα υπερβεί το όριο των 850 μονάδων.
Μετά το μακρύ σερί ανοδικών συνεδριάσεων, ήταν αναμενόμενο σήμερα να κινηθεί διορθωτικά η αγορά, αλλά τελικά οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ήταν περιορισμένες, καθώς ο τραπεζικός αντέδρασε δυναμικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 850 μονάδων.
Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίσθηκαν σε ποσοστό 0,47% και έκλεισε στις 844,7 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο (0,13%), στις 972,46 μονάδες, διατηρώντας την επαφή με το υψηλό του 2018 (992 μονάδες).
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός είναι πολύ καλός, καθώς ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 4,16%, χάρη στο τραπεζικό ράλι, που έφερε τον κλαδικό δείκτη 15,34% υψηλότερα. Ενθαρρυντική για τη συνέχεια και η σημαντική αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας των συναλλαγών, που έφθασε στα 73,1 εκατ. ευρώ.
Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως κατά κανόνα συνέβη και στις προηγούμενες της εβδομάδας, οι μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου δεν είχαν αρκετή κινητικότητα, καθώς οι αποτιμήσεις φαίνονται απαιτητικές και οι τοποθετήσεις κεφαλαίων από ξένα funds γίνονται επιλεκτικά.
Μόνο εννέα μετοχές του FTSE-25 απέφυγαν την πτώση, ενώ σημαντικότερες ήταν οι απώλειες του ΟΤΕ (-1,36%), της Μυτιληναίος (-1,52%) και της Σαράντης (-3,40%). Άξια αναφοράς η άνοδος των Folli Follie, Lamda, Aegean και ΕΧΑΕ.
Η ειδησεογραφία για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ικανοποιητική από επενδυτική σκοπιά, καθώς οι διεργασίες στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος όλα δείχνουν ότι οδηγούν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, το Ταμείο μπορεί να δεχθεί μια λύση, στο πλαίσιο της οποίας θα ενεργοποιούνται μελλοντικά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, υπό τον όρο ότι η ενεργοποίηση των μέτρων θα γίνεται με σαφείς κανόνες και χωρίς να εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις.
Για τις τράπεζες, το Ταμείο διατηρεί το… σασπένς, με τον Τόμσεν να δηλώνει ότι θα ανακοινώσει μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής αν χρειάζεται να μείνουν στην άκρη κεφάλαια για ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.
Στις διεθνείς αγορές, παρά τις γενικά καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες στην Ευρώπη και στην Νέα Υόρκη εταιρείες, η εβδομάδα κλείνει με διορθωτικές διαθέσεις. Την ώρα του κλεισίματος της ελληνικής αγοράς, ο Dow Jones έχανε 0,30% και ο γερμανικός Dax 0,55%.
Στο προσκήνιο επανέρχονται οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να είναι αρκετά ανεβασμένες. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε σήμερα στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008, στο 2,449%, ενώ του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε στο 2,938%.
Υπενθυμίζεται ότι η αναταραχή που είχε προκληθεί στις αγορές, στις αρχές Φεβρουαρίου, ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς υπήρχαν φόβοι για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Fed.
Η τεχνική ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη (Beta) υποδεικνύει ότι είναι εφικτή η υπέρβαση με πειστικό τρόπο των 850 μονάδων.
Όπως σημειώνει, τα συνεχή ανοδικά κλεισίματα εκτός από την αντιστροφή της τάσης έχουν φέρει την αγοράαντιμέτωπη με το κυριότερο πεδίο αντίστασης που είναι οι 850 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης το έχειπροσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπερβεί την εν λόγω ζώνη, ωστόσο αυτή την φορά φαίνεταινα έχει περισσότερα καύσιμα για μια πειστική διάσπαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη κίνηση απότις 12 Απριλίου και τα χαμηλά των 795 μονάδων έχει πραγματοποιηθεί με διαδοχικά λευκά σώματα (κεριά)που υποδηλώνουν μοτίβο ανοδικής αγοράς, συνεδριάσεις δηλαδή όπου οι αγοραστές είχαν τον τελευταίολόγο έως την λήξη της συνεδρίασης.
Μετά την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών ακολούθησε και η διαδοχική κατάκτηση των αγοραστικών σημάτων των 30 και 50 ημερών φέρνοντας πλέοντην αγορά πολύ κοντά στα υψηλά έτους.
Σε αυτή την γρήγορη κίνηση οι ταλαντωτές έφθασαν στις παρυφέςτων υπερτιμημένων ζωνών γεγονός που έδωσε αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τεχνικού χαρακτήρα.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 850 μονάδες είτε σε πρώτοείτε σε δεύτερο χρόνο επιχειρώντας την εκ νέου προσέγγιση των φετινών υψηλών.