fbpx

Επ. Ανταγωνισμού: Ο Λιανός καταγγέλει το τραπεζικό καρτέλ και τον Γεωργιάδη

0 434

Σαν κεραυνός εν αιθρία χτύπησε χθες ο Ιωάννης Λιανός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, καθώς τα έβαλε με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και την πρόταση του να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κ. Χριστίνα Νικολοπούλου, μέχρι πρότινος Διευθύντρια.

Ο λόγος ήταν, όπως ενημέρωσε με επιστολή του τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι η κ. Νικολοπουλου καθυστερεί στην έκδοση των αποφάσεων και προστίμων που αφορούν τις τράπεζες!

Ο υπουργός Ανάπτυξης φανερά εκνευρισμένος είπε ότι η αποστολή της επιστολής είναι “απαράδεκτη και αντιθεσμική” και επιτέθηκε στον κ. Λιανό λέγοντας ότι είναι “στα όρια των θεσμών” και τόνισε ότι “αν ο νομοθέτης ήθελε να συναποφασίζουμε με τον εκάστοτε πρόεδρο θα το είχε προβλέψει στον νόμο, αλλά αυτό δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος”.

Για μας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η δημόσια ρήξη Λιανού – Γεωργιάδη αποτέλεσε είδηση, ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα και τα όσα διαδραματίζονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν ένιωσαν έκπληξη.

Όλοι μιλούν για το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού ο οποίος εισέβαλε στην ελληνική αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2018, προερχόμενος από τις υπηρεσίες της Κομισιόν και μέσα σε διάστημα ενός χρόνου πρόλαβε να διερευνήσει τι συμβαίνει στις τράπεζες, στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, σε εκδοτικές επιχειρήσεις και τώρα λέγεται επιχειρεί “ντου” στις κατασκευές!

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις επιχειρήσεις της η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε πορίσματα, κατέληξε σε συμπεράσματα, έκανε ακόμη και προτάσεις όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του 5G και την “σικέ” δημοπρασία των συχνοτήτων στους 3 υφιστάμενους παίκτες, ζητώντας το άνοιγμα της αγοράς με την εμφάνιση και 4ης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας!

Με άλλα λόγια, όπως λέγεται, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρείται “μια προσωπικότητα αδέσμευτη, μη ελέγξιμη και παντελώς απρόβλεπτη, που δεν υποκύπτει και πειθαρχεί στις πολιτικές εντολές ή …παραινέσεις” γεγονός που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και πιο πολύ τον Άδωνι Γεωργιάδη που δεν θέλει να μπλέκονται στα πόδια του, την ωρα που ενόψει και πολιτικών εξελίξεων, καλλιεργει το προφίλ του πιο πετυχημένου υπουργού Ανάπτυξης την τελευταία 10ετία τουλάχιστον…

Άλλωστε συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τρία χρόνια τώρα, δεν φαίνεται να τα έχει καθόλου καλά με όσους δίνουν μάχη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πάντως ενέκρινε την πρόταση του υπουργού για τη Χρ. Νικολοπούλου με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, με τα υπόλοιπα κόμματα να διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις μετά την επιστολή Λιανού.

Κάτι σάπιο στο βασίλειο του κ. Μητσοτάκη…

“Οι σημερινές εξελίξεις στη Βουλή αποκαλύπτουν την υποκρισία του επιτελικού κράτους. Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανού, να γνωστοποιήσει την αντίθεση του στις επιλογές της Κυβέρνησης συνιστά εμφατική επιβεβαίωση ότι κάτι είναι εξαιρετικά σάπιο στο βασίλειο του κ. Μητσοτάκη” σχολίασε ο τομέαρχης Άνάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε:

“Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί την αντίδραση ακόμα και του Προέδρου της Επιτροπής, τον οποίο έχει διορίσει η ίδια. Το ξέσπασμα του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων εκτός από τον εκνευρισμό της Κυβέρνησης, είναι ενδεικτικό της αντίληψής της για την ανεξαρτησία των θεσμών. Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας”.

Πιο αιχμηρός ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών Παύλος Πολάκης τόνισε “έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» της δήθεν άριστης κυβέρνησης της ΝΔ” καθώς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της Χρ. Νικολοπούλου, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και προϊστάμενος της, κ. Ι. Λιανός, επιλογή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση της κ. Θάνου, απέστειλε χθες επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία αποδόμησε πλήρως την υποψηφιότητα της κας. Νικολοπούλου κάνοντας λόγο για προφανή ανεπάρκεια στην μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων της και εκφράζοντας την κατάπληξη και απογοήτευσή του για την «επιβράβευση» όχι των ικανών, αλλά μάλλον των πλέον ακατάλληλων, προσάπτοντας στην κα. Νικολοπούλου:

– αδικαιολόγητη αδράνεια εκ μέρους της όσον αφορά στη διερεύνηση των αθέμιτων πρακτικών από τις Τράπεζες στις χρεώσεις τους –παρά τους πρόσθετους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επιπλέον μέσα που της διατέθηκαν ως χειρίστρια της υπόθεσης – γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση αντικατάστασής της από τη θέση της Προϊσταμένης της Δ’ Διεύθυνσης/Χρηματοοικονομικού Τομέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

– έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης από την πλευρά της να υποστηρίξει και να συνδράμει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την προώθηση της αποτελεσματικότητάς της

– αδικαιολόγητη άρνησή της να αξιολογηθεί και η ίδια καθ’ όλα τα προηγούμενα έτη”.

“Προφανώς (καταλήγει ο Π. Πολάκης) ο κ. Γεωργιάδης, «συνεπής» στη μέχρι σήμερα στάση του να παράσχει απροκάλυπτη στήριξη σε αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, είχε ως μοναδικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή ακριβώς την «ακαταλληλότητα», «απροθυμία» και «αδράνεια» της κας. Νικολοπούλου να διερευνήσει τις εν λόγω πρακτικές των τραπεζών. Τούτο δε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κα. Νικολοπούλου εργαζόταν σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού μεγάλες εταιρείες αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξηγεί εν πολλοίς τη συγκεκριμένη πρόταση για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More