Επανεκκίνηση σε κλίμα καχυποψίας για τις διεθνείς συνομιλίες με το Ιράν

0 6

Ξεκίνησαν πάλι σήμερα στη Βιέννη οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η ειρηνευτική συμφωνία του 2015, την κατάρρευση της οποίας πυροδότησε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, η απόφαση της Τεχεράνης να ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, ήτοι δηλαδή πιο κοντά στο όριο του 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, σαφώς περιπλέκει τα πράγματα.

Χθες ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανή επανέλαβε ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του είναι αποκλειστικά «ειρηνικές», όμως η αμοιβαία καχυποψία που επικρατεί θα ξεπεραστεί δύσκολα. Και πλέον μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του 2015, οι μετριοπαθείς στην Τεχεράνη βρίσκονται σε δυσχερή θέση και πιέζονται έντονα από τους σκληροπυρηνικούς να μην κάνουν εύκολα βήματα πίσω, κάτι που φάνηκε και με την επανέναρξη του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Πλέον, η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι για να σταματήσει το «επικίνδυνο σπιράλ», οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις νέες κυρώσεις που της επέβαλαν οι Αμερικανοί υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οποίος είχε και αποσύρει μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν επιδιώκει την επιστροφή στη συμφωνία που είχε σχεδιάσει και υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, αλλά επίσης δεν μπορεί να εμφανιστεί υπερβολικά διαλλακτική στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στη διπλωματική οδό για να προχωρήσουμε», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια μακρά διαδικασία, όμως θεωρούμε (τις συνομιλίες αυτές) θετικό σημάδι. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε τα πράγματα με εποικοδομητικό τρόπο, ακόμη κι αν πρόκειται για έμμεσες διαπραγματεύσεις» σχολίασε η κυρία Ψάκι.

Υπέρ της αναβίωσης της συμφωνίας έχουν ταχθεί σαφώς και οι υπόλοιποι διεθνείς εταίροι, Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και φυσικά Ρώσοι.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More