Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη σκλήρυναν την στάση τους απέναντι στη ζήτηση δανείων
H έρευνα της ΕΚΤ για τις τραπεζικές χορηγήσεις κατέδειξε μείωση της ζήτησης πιστώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και επιφυλακτικότητα από τις εμπορικές τράπεζες ως προς τη χορήγηση δανείων.
Η έρευνα της ΕΚΤ για τις τραπεζικές χορηγήσεις, η οποία έχει στόχο να αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τραπεζικής χρηματοδότησης, κατέδειξε για 5ο συνεχές τρίμηνο στο α’ τρίμηνο 2023 αυξημένη διστακτικότητα εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών για
παροχή νέων πιστώσεων. Πράγματι, ένα καθαρό ποσοστό 27%, το οποίο είναι και το υψηλότερο από την κρίση κρατικού χρέουςτραπεζικού κλάδου το 2011 στην ευρωζώνη, ανέφερε πως τα κριτήρια χορήγησης πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις έγιναν πιο αυστηρά στο 1ο τρίμηνο του 2023, ενώ ένα καθαρό ποσοστό 15% αναμένει την ίδια εξέλιξη και στο τρέχον τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εμπορικές τράπεζες, οι δυσμενείς προοπτικές της οικονομίας και ο βαθμός φερεγγυότητας των δανειοληπτών συνετέλεσαν στην αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις.