Έπεσαν οι υπογραφές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές του Ιονίου πελάγους, υπό τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών της Greenpeace.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία.
Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια και την θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol.
Αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη και η οποία είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στον τομέα αποτελούν μέρος των εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου η οποία μπαίνει στο χάρτη των υδρογονανθράκων με δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή.
«Τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων σε 7 περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την Κρήτη θα αυξηθούν σε 9. Καταφέραμε να δείξουν έμπρακτα ενδιαφέρον για τη χώρα εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Total και η Edison», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην συνεργασία με την Repsol για την περιοχή του Ιονίου. Διαβεβαίωσε δε ότι ο όμιλος με συνεργασίες τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της περιβαλοντικής προστασίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να εξερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τις εγχώριες ενεργειακές πηγές ενώ ανήγγειλε ότι τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν έρευνες σε χερσαίες λεκάνης όπως είναι τα Γρεβενά και η Θράκη.
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας η οποία όπως είπε είναι μία καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Από την πλευρά του ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga σημείωσε ότι το σημερινό είναι το τρίτο συμβόλαιο που υπογράφει η εταιρεία στη χώρα μας ύστερα από μία μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησε το 2015. Επανέλαβε τη δέσμευση του ομίλου για έρευνες στην Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε ως κλειδιά της επιτυχίας τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, το σεβασμό του περιβάλλοντος, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο, την επιλογή σωστών τοπικών συνεργατών όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου.