fbpx

Επιχείρηση συγκάλυψης με πρόσχημα το απόρρητο

0 102
Σύσσωμη η αντιπολίτευση μετα το τέλος της μαραθώνιας (11 ώρες) συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών  και Διαφάνειας  κατήγγειλε την “επιχείρηση συγκάλυψης” από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους κρατικούς λειτουργούς που κλήθηκαν να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις “σκανδαλώδεις υποθέσεις” παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, ενώ κατά την πλειοψηφία της ΝΔ “κατερρευσε η εργαλειοποίηση” της υπόθεσης Ανδρουλάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικές ήταν αργά χθες το βράδυ οι δηλώσεις των εκπρόσωπων των κομμάτων:

Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ)


Σήμερα βγήκαν κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και ουσιαστικά συμπεράσματα.
Πρώτα απ’ όλα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατέρρευσε.  
Αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση.
Και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του.
Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ειδικότερα και διεξοδικά στην Εξεταστική Επιτροπή


Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

Όπως είχαμε προβλέψει συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών. Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις  σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ , με το πρόσχημα του απορρήτου  αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε. Αυτό μολονότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ  και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και ΣυΡιζΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο απ αυτόν.

Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας με ευθύνη  αποκλειστική της κυβέρνησης οχυρωμένη πίσω από την αρχή του απορρήτου το οποίο δεν ισχύει έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας Οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κύριο Κουκάκη καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς και στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση.
Αλλά πως μπορεί να ριχτεί άπλετο φως όταν όλοι ενοποιημένοι σε μία γραμμή έρχονται πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Αρνούνται την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας. Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών.

Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ)

Η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του όλου θέματος. Επικαλέστηκαν όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα όλα στο φως. Πλήρη διαφάνεια, τα πρακτικά στην δημοσιότητα εξέταση κατά μόνας και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρη συγκάλυψη. Απόρρητο. Εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τα τα νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο.
Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν ηγεσία της ΕΥΠ. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων.
Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στο λαό.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης φέρεται να είπε (σε ερώτηση του Γ. Ραγκούση) για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη, ότι οι υπηρεσιες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων και ότι τώρα έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάσκς στη πρόσφατη παρέμβαησ του στη Βουλή είχε πει  “Εγώ δεν γνωρίζω. Δεν το γνωρίζω εγώ. Και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω”!

Επίσης η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου σύμφωνα με πληροφορίες έκανε λόγο για  “ουσιαστικό έλεγχο” των αιτημάτων παρακολουθήσεων, σημειώνοντας “Ζήτησα να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει έξι υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος”

Ο πρωην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται επίσης να είπε “Η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών , ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστα απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισυνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. Ομως δεν νοείται ” νόμιμη επισυνδεση” όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More