fbpx

Επιτελικό σχέδιο Μητσοτάκη: Μείνετε σπίτια σας

0 162

Σε περίεργα μονοπάτια βάζει την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και πρόληψης, το «112» και η… καραντίνα έχουν γίνει μανιέρα.

Σε συνδυασμό δε με την περιορισμένη ένταση της «Μπάρμπαρα», που έπληξε τελικά εν μέρει την Αττική και όχι με την αναμενόμενη ισχύ, η Αθήνα μετατράπηκε σε «νεκρή πόλη» επειδή έχει κρύο το χειμώνα… Με τα σχολεία κλειστά και τους μαθητές να τηλεκπαιδεύονται, τους περισσότερους γονείς να μένουν με τη σειρά τους σπίτι είτε για προαιρετική τηλεργασία, είτε για υποχρεωτική προκειμένου να προσέχουν και τα παιδιά, τα δικαστήρια να έχουν αναβληθεί, τις δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν, όπως και οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες και οι τράπεζες, «νέκρωσε» η εμπορική κίνηση σε όλη την Αθήνα. Κι αυτοί που άνοιξαν τα καταστήματα τους, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας ή στα νότια Προάστια, έπνεεαν μένεα κατά του Κ. Μητσοτάκη και του Χρ. Στυλιανίδη που «κλείδωσαν» όλη την Αττική επειδή το «στρωσε» στον Βαρνάβα και στον Διόνυσο…

Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στη χώρα μας έχει πολύ δρόμο μπροστά του προκειμένου να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Γιατί μέχρι σήμερα «λειτουργεί» επειδή ενεργοποιεί το «112», το προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολίτες, τους οποίους και τρομοκρατεί συλλήβδην και αδιακρίτως.

Ας δούμε, όμως, ποιος ήταν ο αρχικός σχεδιασμός σύμφωνα με το υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Η πρόβλεψη, κατ’ αρχάς, για την ενεργοποίηση του «112» ήταν ότι θα αποσταλεί στους πολίτες συγκεκριμένων περιοχών που θα πλήττονταν από την κακοκαιρία. Κάτι που δεν έγινε αφού τα κινητά ήχησαν και στον… Πειραιά. Η διακοπή κυκλοφορίας, σύμφωνα με το υπουργείο, θα γινόταν όπου απαιτείτο βάσει της εξέλιξης των φαινομένων και κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την μετεωρολογική υπηρεσία. Ωστόσο αυτό που είδαμε ήταν να κλείνει προληπτικά η εθνική οδός και να απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής. Η «ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση» για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν, για την περιφέρεια Αττικής ερμηνεύτηκε ως «να βγουν τα εκχιονιστικά στην Κηφισιά δεξιά και αριστερά στους δρόμους», κάτι που φαίνεται πως ενόχλησε τους πολίτες. Η λογική που επικράτησε είναι απλή: Όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι…

Το χειρότερο είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η αποστολή ήταν επιτυχής, παραβλέποντας ότι το εμπόδιο του τεστ ήταν χαμηλό και αδιαφορώντας για το ποιο θα ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα αν η κακοκαιρία ήταν αυτή της μετεωρολογικής πρόγνωσης, προς χάριν της επικοινωνιακής εικόνας. «Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν» είπε ο Κυριάκος Μητσότακης για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια πως η λύση «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» είναι η… καραντίνα.

«Φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας. Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας», κάτι για το οποίο κανείς δεν διαφωνεί, αρκεί να υπάρχει πραγματικός λόγος.

Η ουσία είναι πως ο πρωθυπουργός σε μια ακόμα ευκαιρία πετά το μπαλάκι τις ευθύνης της Πολιτείας σχεδόν αποκλειστικά στους πολίτες, προσθέτοντας ακόμα μια «τιμωρία», αυτήν του προστίμου των 80 ευρώ όταν ένα όχημα δεν διαθέτει αντιολισθητικές αλυσίδες παραμονές κακοκαιρίας. Μάλλον το ζητούμενο ήταν να σχηματιστούν ουρές στα καταστήματα αξεσουάρ αυτοκινήτων, να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος αλλάζοντας δήμους μέχρι να πετύχει αλυσίδες και να κερδοσκοπήσουν όσοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και ανέβασαν μέχρι και 30% την τιμή της «χρυσής αλυσίδας».

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More