Επιτόκια δανεισμού: Η Λαγκάρντ μας δείχνει το τυρί αλλά κρύβει την φάκα…
H πρόεδρος της ΕΚΤ λέει ότι ο πληθωρισμός θα τιθασευτεί με την αύξηση των επιτοκίων, αποκρύπτει όμως την ύφεση που προκαλούν αυτές οι αυξήσεις…
Η νομισματική πολιτική μπορεί να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις;
Η Κριστίν Λαγκάρντ –και άλλοι κορυφαίοι τραπεζίτες- λένε «ναι».
Το ιστορικά υψηλό επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος κα Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές της τράπεζας με τις οποίες ούτε δεσμεύθηκε ούτε απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Βεβαίως, εδώ υπάρχει μία παράμετρος που αποκρύπτεται συστηματικά από τους τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης και την Κριστίν Λαγκάρντ, και μία άλλη σχολή σκέψης διακεκριμένων οικονομολόγων –με Νόμπελ, παρακαλώ-, οι οποίοι λένε ότι η παρούσα κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αυξήσεις επιτοκίων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η πρώτη παράμετρος, αφορά στο κόστος που υπάρχει για την πραγματική οικονομία από τέτοιες πολιτικές και αυτό δεν είναι άλλο από την ύφεση. Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, μπορεί να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, όμως πέφτει το ΑΕΠ και υπάρχουν δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορούν να δανειστούν, η κατανάλωση «πέφτει», ο κόσμος που έχει δανειστεί δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές τους κ.λπ..
Όλα αυτά οδηγούν σε ύφεση.
Όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ρόναλντ Ρήγκαν, το μακρινό 1967, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, ο Φόλκερ, αύξηση απότομα τα επιτόκια.
Αυτή η κίνηση, ναι μεν αναχαίτισε τον πληθωρισμό όμως βύθισε την οικονομία των ΗΠΑ σε βαθιά ύφεση.
Μάλιστα στην βιβλιογραφία υπάρχει το λεγόμενο «κόστος θυσίας καταπολέμησης του πληθωρισμού». Εκεί λοιπόν αναφέρεται το πόσο θα κοστίσει σε ποσοστό του ΑΕΠ, για να πέσει μία ποσοστιαία μονάδα ο πληθωρισμός.
Από την άλλη, ένα επιχείρημα από προοδευτικούς οικονομολόγους που ακούγεται, αναφέρει ότι η παρούσα κρίση πληθωρισμού δεν οφείλεται σε υπερβάλλουσα κατανάλωση – ζήτηση, αλλά έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην προσφορά, με την Ουκρανία, την τιμή της ενέργειας,
Επομένως δεν τον καταπολεμάς αυτόν τον πληθωρισμό με την σκληρή νομισματική πολιτική, ανεβάζοντας τα επιτόκια. Αλλά αυτό δεν το ακολουθεί καμία τράπεζα.