Επιβεβαίωση “F&M Voice”: Ερευνούν τον Μανιαδάκη για ενεργητική δωροδοκία και “ξέπλυμα”
Επιβεβαιώνονται ένα-ένα τα κομμάτια του «παζλ» που έφερε στο φως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «F&M Voice» την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι εισαγγελείς ελέγχουν τον Νίκο Μανιαδάκη και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ «ξεσκονίζουν» φορολογικές εκκρεμότητές του από το παρελθόν, αναζητώντας ίχνη «μαύρου» χρήματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελία κατά της διαφθοράς διενεργεί έρευνα για απόκλιση ύψους ενός εκατομμυρίου, μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του κ. Μαναδιάκη, για το οποίο πλήρωσε πρόστιμο σχεδόν 500.000 ευρώ την περίοδο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis.
Ως εκ τούτου, ερευνάται το ενδεχόμενο τέλεσης από πλευράς του κι άλλης αξιόποινης πράξης, ακόμη και αυτό της ενεργητικής δωροδοκίας, πέραν του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που ήδη αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο ενδεχόμενο ποινικής εμπλοκής του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση αναφέρθηκε για πρώτη φορά η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» τον Νοέμβριο του 2017 κι ενώ ήδη ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να είχε τεθεί υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Ωστόσο η «Κελέση» ανακάλεσε τις καταγγελίες της, τον Ιανουάριο του 2018, αναφέροντας πως ο Μανιαδάκης δεν έπαιρνε χρήματα μέσω της εταιρείας της γυναίκας του.
Για τα πολιτικά πρόσωπα
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο καθηγητής να εμφανιστεί ως μεταφορέας χρημάτων που «κατέληγαν από τη Novartis σε πολιτικά πρόσωπα», ωστόσο θα απαιτηθούν ισχυρές ενδείξεις.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα για 10 πολιτικά πρόσωπα και εφόσον προκύψουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, με βάση καταθέσεις μαρτύρων και αξιοποίηση εγγράφων, οι αρχές θα προχωρήσουν στην άσκηση διώξεων. Σε διαφορετική περίπτωση η έρευνα θα οδηγηθεί σε αρχειοθέτηση.
Διαψεύδουν για το «στικάκι»
Στο μεταξύ, ανώτατη εισαγγελική πηγή διέψευσε δημοσίευμα, που έφερε τους εισαγγελείς που μετείχαν σε συνάντηση με τις ομόλογες αμερικανικές αρχές στη Βιέννη πριν από ενάμισι μήνα, να αρνούνται να παραλάβουν στοιχεία για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα, ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα.
Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχε εκτός της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο επίκουρος συνάδελφός της Χρήστος Ντζούρας αλλά και ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.
Δύο προσφυγές από Μανιαδάκη
Στην αντεπίθεση περνάει την ίδια ώρα ο Νίκος Μανιαδάκης, αφού μέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά βάλλει με δύο διαφορετικές προσφυγές τόσο κατά του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, όσο και κατά της ακυρότητας της ποινικής δίωξης.
Κατά πρώτον κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του έτερου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, όπως λέει, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.
Κατά δεύτερον προσέφυγε σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.