Έρευνα: Προτεραιότητα οι online πωλήσεις για τα σούπερ μάρκετ
Επανάσταση στους τρόπους λειτουργίας των σούπερ μάρκετ φαίνεται πως έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση. Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει ελέω κορονοϊού και τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού διάδοσης του ιού αναγκάζουν τις επιχειρήσεις του κλάδου να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Για το 30% των στελεχών του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας FMCG (ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών) αποτελεί, πλέον, προτεραιότητα το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πωλήσεις εξ αποστάσεως, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά αυτή. Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η επένδυση στις online πωλήσεις δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα δείχνει η κυλιόμενη έρευνα τάσεων του ΙΕΛΚΑ, αυτήν την περίοδο καταγράφεται παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις, κάτι που είναι μεν αναμενόμενο, αλλά σίγουρα αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη.
Αυτό εξηγείται και από τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για τη διάρκεια της κρίσης: το 74% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον COVIC-19 θα κρατήσει πάνω από 2 μήνες. Το 96% εκτιμά ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται από την έκτακτη κατάσταση έως το τέλος του 2020 ή και περισσότερο, ενώ 1 στα 2 στελέχη να πιστεύει ότι θα επηρεάζεται μετά το τέλος του χρόνου.
Περί προτεραιοτήτων
Συνολικά, ο COVID-19 έχει αλλάξει άρδην τις προτεραιότητες των στελεχών του κλάδου. Ενώ η ενίσχυση των πωλήσεων αποτελούσε παραδοσιακά την πρώτη προτεραιότητα, πλέον πέφτει στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης.
Αντίθετα νέες προτεραιότητες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Η προστασία της υγείας του προσωπικού με μεγάλη διαφορά αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα με 76%. Η διαθεσιμότητα των προϊόντων προς το καταναλωτικό κοινό βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 58%. Γενικά, κυριαρχούν οι προτεραιότητες γύρω από τις εξελίξεις σε σχέση με τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19, με 54% η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων λόγω του COVID-19 και η διασφάλιση υγιεινής στους χώρους πώλησης με 45%.
Τα προβλήματα
Αλλαγές έχει φέρει ο νέος κορωνοϊός και στην ταξινόμηση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα δύο βασικά προβλήματα που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση ήταν η μειωμένη κερδοφορία και ο υψηλός δείκτης ΦΠΑ.
Η χαμηλή κερδοφορία πέφτει σε αυτήν την μέτρηση στην 5η θέση, ενώ ο υψηλός ΦΠΑ βρίσκεται εκτός της πρώτης δεκάδας. Αντίθετα η αβεβαιότητα περιβάλλοντος, που βρισκόταν στην 7η θέση τον Ιανουάριο, βρίσκεται για μία ακόμα φορά στην 1η θέση, ως το πιο σημαντικό πρόβλημα του κλάδου.
Στο μεταξύ, ενώ η πρόβλεψη ζήτησης δεν είχε απασχολήσει ποτέ ως σημαντικό πρόβλημα τα στελέχη του κλάδου την τελευταία 5ετία, πλέον βρίσκεται στη 2η θέση, ως αποτέλεσμα των απότομων αλλαγών στις αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, καταδεικνύοντας σε ένα βαθμό τα άγνωστα νερά στα οποία βρίσκεται η αγορά.
Ως τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα καταγράφεται η αδυναμία των νέων αναδυόμενων αναγκών των καταναλωτών για παράδοση στο σπίτι. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία δεν είχε προβλεφθεί από την αγορά και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από τις επιχειρήσεις (με άγνωστο όμως ορίζοντα), ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν.