Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Έρευνα Gallup: Διευρύνθηκαν οι εργασιακές ανισότητες λόγω πανδημίας

0 41

Όχι, πως οι διαπιστώσεις της μεγάλης έρευνας του Gallup προκάλεσαν σε κανέναν έκπληξη, όμως επιβεβαίωσαν την άποψη πως οι μακροχρόνιες ανισότητες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Η Gallup πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 7.700 ενήλικες Αμερικάνους το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ανεργία έπληξε κυρίως τους ισπανόφωνους και τους Αφροαμερικανούς καθώς και όσους είχαν χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης και μικρότερα εισοδήματα.

Περισσότερο από το 40% των Αμερικανών τα εισοδήματα των οποίων το 2019 βρίσκονταν στο χαμηλότερο 20%, των ισπανόφωνων εργατών και των ανθρώπων χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο δήλωσε ότι απολύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έναντι του 31% όλων των ερωτηθέντων.

Μόνο το 11% των ερωτηθέντων τα εισοδήματα των οποίων το 2019 βρίσκονταν μεταξύ του ανώτατου 10% δήλωσε ότι έχασε την εργασία του.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η τηλεργασία δημιούργησε νέο χάσμα μεταξύ των εργαζομένων. Όσοι μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι τους αναφέρθηκαν περισσότερο σε βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών, ποσοστό 45%, έναντι 33% για το σύνολο των ερωτηθέντων. Αντίθετα όσοι δεν μπορούσαν, έκαναν λόγο για επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών, σε ποσοστό 43%, έναντι 30% για το σύνολο των ερωτηθέντων.

Κοινώς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τηλεργασία εξαρτάται από το εισόδημα των εργαζομένων, με όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα να ωφελούνται περισσότερο.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν υψηλά εισοδήματα το 2019 απάντησαν ότι πλέον εργάζονται μονίμως από το σπίτι, έναντι ενός στους πέντε εργαζόμενους τα εισοδήματα των οποίων ήταν στο κατώτατο 20%.

Αν και η έρευνα του Gallup αφορούσε μόνο την αμερικανική αγορά, είναι εύλογο κανείς να θεωρεί ότι η ίδια εικόνα λίγο-πολύ ισχύει και σε άλλες χώρες, όπου οι εργαζόμενοι βίωσαν ανάλογες συνθήκες εν μέσω πανδημίας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More