fbpx

Ερντογάν: Δεν εγκαταλέιπει το σχέδιο επιχείρησης στη Συρία

0 97

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία παραμένει στα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία κατά του YPG, είχε συνομιλίες για τη Συρία με τους Ρώσους και Ιρανούς ομολόγους του στην Τεχεράνη την Τρίτη: “Μια νέα επιχείρηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ατζέντα μας όσο δεν επιλυθούν οι ανησυχίες μας για την εθνική ασφάλεια. Από την άλλη, βλέπετε ότι το αμερικανικό επιτελείο εκεί εκπαιδεύει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του, ο Ερντογάν είπε ότι οι τρεις χώρες ήταν ενωμένες στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια παρά το γεγονός ότι είχαν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι και οι τρεις σκέφτονται το ίδιο σχετικά με το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση: “Θέλουμε η Ρωσία και το Ιράν να είναι στο πλευρό μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στα 30 χιλιόμετρα νότια των συνόρων. Εδώ θα πρέπει να μας δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη. Το έχουμε εκφράσει εδώ και στον κ. Πούτιν και στον κ. Πρόεδρο [Ραΐσι]. Και οι δύο έχουν ήδη τονίσει αυτά τα ζητήματα σε δηλώσεις τους. Νομίζω ότι δεν σκεφτόμαστε ξεχωριστά ως προς τα θέματα PKK/YPG/PYD. Αλλά μετά από αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να το επεξεργαζόμαστε”.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το YPG, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ότι “στραγγίζει” τη συριακή βενζίνη και αργότερα την πούλησε στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ: “Επί του παρόντος, η τρομοκρατική οργάνωση απορροφά και εκμεταλλεύεται πετρελαιοπηγές στα ανατολικά του Ευφράτη. Μετά πουλάει στο καθεστώς. Υπάρχει μια τέτοια κατάσταση”.

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσυρθούν από τα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και να σταματήσουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές ομάδες: “Η Αμερική έχει μεταφέρει χιλιάδες φορτηγά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό σε τρομοκρατικές οργανώσεις εδώ. Αυτό είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ακόμη και οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την υποστήριξή τους με τον ίδιο τρόπο. Το είπαμε και στον κ. Μπάιντεν στις συναντήσεις μας. Είπαμε, ‘Κοίτα, στέλνεις όλα αυτά τα φορτηγά εδώ. Αυτή τη στήριξη δίνετε σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις εδώ. Μετά από αυτό, λέτε ότι είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ’. Πώς είμαστε μαζί; Πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε συνεχώς αυτά”.

“Όπως γνωρίζετε, είχαμε στόχο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον οικονομικό τομέα κατά τη διάρκεια της εποχής Αχμαντινετζάντ. Είμαστε σε ένα σημείο 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή τη στιγμή. Αλλά η άνοδος θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Βεβαίως εμπόριο, μεταφορές, τελωνεία, ενέργεια, τουρισμός. Είδαμε για άλλη μια φορά ότι έχουμε κοινή βούληση να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως η βιομηχανία, η νεολαία και ο αθλητισμός. Κατά τις συναντήσεις μας, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι υπουργοί μας στην αντιπροσωπεία μου συζήτησαν τα θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς με τους ομολόγους τους. Υπογράψαμε συνολικά 8 συμφωνίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη νομική υποδομή των σχέσεών μας”, είπε ο Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More