Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

ESG & Διακυβέρνηση: Το ταξίδι προς μία οικονομία 7 δισεκατομμυρίων ψυχών

0 147

Γράφει ο Γιάννης Έξαρχος*

Το ταξίδι από ένα εθελοντικό καθεστώς για τις εταιρίες, σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) σε ένα πιο ρυθμισμένο και υποχρεωτικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει διαφάνεια, αποκάλυψη και αναφορά, συνεχίζεται. Παρόλο που δεν υπάρχουν καθολικές και τυποποιημένες απαιτήσεις αναφοράς ESG, τα «σκληρά» νομικά μέτρα με «δόντια» θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα στην αγορά. Οι διευθυντές και οι μάνατζερ πρέπει να προσέξουν πλέον.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευθυγράμμιση των παγκόσμιων αγορών με την πολιτική για την επίλυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων είναι κρίσιμη. ΟΙ κυβερνήσεις και η αγορά πρέπει να συνεργαστούν για να καθορίσουν πώς κατανέμεται η κοινωνία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών αγαθών, και να ορίσουν σαφώς τους ρόλους τους σε καθένα. Η ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εταιρίες επιτυγχάνουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που όχι μόνο ωφελούν τους μετόχους τους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Βλέπουμε λοιπόν τη διακυβέρνηση ως τη σημαντικότερη πτυχή του ESG.

Το ESG είναι μια εξαιρετική ιδέα αλλά ανησυχούμε για το πόσο γραφειοκρατικό μπορεί να είναι το θέμα και πως στην πράξη υπάρχει
μια ανισορροπία στα τρία σκέλη της εξίσωσης, όσον αφορά την παροχή
ενός καλύτερου περιβάλλοντος, μιας καλύτερης κοινωνίας
και μιας ισχυρότερης οικονομίας.

Μερικοί λένε ότι το ESG βρίσκεται ακόμη σε «χαοτικό» εξελικτικό στάδιο, καθώς περίπου 160 διαφορετικά εθελοντικά πρότυπα αναφοράς ESG και 64 οργανισμοί καθορισμού προτύπων παγκοσμίως ανταγωνίζονται για το εύρος της αγοράς. Ο όγκος των κεφαλαίων με θέμα Green ή ESG έχει διπλασιαστεί στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο και τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «καλά» ESG έχουν αυξηθεί στην τιμή τους, ενθαρρύνοντας το «πράσινο ξέπλυμα» και οι υποστηρικτές του ESG λένε ότι τα κεφάλαια του ESG έχουν υψηλότερη απόδοση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Morningstar, σχεδόν 250 υπάρχοντα αμοιβαία κεφάλαια μετονομάστηκαν σε ESG, Green, Socially Responsible ή Sustainable το τελευταίο τρίμηνο του 2020.Η πληθώρα των προτύπων ESG, των ταξονομιών και των αρχών που βομβαρδίζουν την αγορά δημιουργεί σύγχυση, αντιφατική και διφορούμενη εικόνα, αλλά γενικά ευθυγραμμίζονται γύρω από το ενιαίο μεγάλο χαρακτηριστικό που όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να συμφωνήσουν και αυτό είναι το περιβάλλον και σε ένα γενικό συμπέρασμα, οτιδήποτε περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα είναι κακό, απλοϊκό και σωστό.

Ακόμα και όταν εφαρμόζονται οι 600 σελίδες των νέων κανόνων αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και όταν παλεύουν να ορίσουν την ταξινόμηση της καλής & κακής επένδυσης, μας ανησυχεί, διότι δεν ακούμε τους ειδικούς. Οποιοσδήποτε εξειδικευμένος επιστήμονας στην αγορά της ενέργειας θα εξηγήσει πώς είναι καλές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά για να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις, πιθανότατα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ενέργεια αερίου για πολλές ακόμη δεκαετίες. Ομοίως, ενώ οι λάτρεις του ESG συσσωρεύονται σε μπαταρίες λιθίου, ειδικευμένοι μηχανικοί εξόρυξης προειδοποιούν για ελλείψεις και περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος εξαγωγής του λιθίου.

Η επίλυση για το παγκόσμιο περιβάλλον είναι κρίσιμη. Ο κατάλογος των θεμάτων προς θεραπεία είναι ατελείωτος, από το κλίμα, τα απόβλητα, τους ωκεανούς, το έδαφος, τους πόρους κ.ο.κ. Υπάρχουν λύσεις, αλλά πρέπει να καθοριστούν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομίας που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας οικονομίας 7 δισεκατομμυρίων ψυχών.

Η κοινωνική πτυχή του ESG είναι εξίσου σημαντική αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων στο εισόδημα, τον πλούτο και τις ευκαιρίες, την κοινωνική αστάθεια και τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά μέσα, τα ψεύτικα νέα και το Διαδίκτυο πολώνουν την πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να επιλυθεί είναι η διακυβέρνηση.

Λίγους μόλις μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να προσαρμοστούν με όσα προβλέπει ο νόμος 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση.

* JE Consulting Group

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More