fbpx

Εθνική Τράπεζα: Έτοιμη για μέρισμα, χωρίς αύξηση κεφαλαίου

0 120

Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου καθώς έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που την ενδυναμώνουν κεφαλαιακά, διαμορφώνει κεφαλαιακούς δείκτες στα απαιτητά από τους κανόνες της ΕΚΤ επίπεδα και είναι έτοιμη να προσφέρει σύντομα μέρισμα στους μετόχους της.

Αυτά τόνισε μιλώντας σήμερα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΤΕ ο Παύλος Μυλωνάς θέτοντας ψηλά τον πήχη για το 2022 αφού εκτίμησε ότι τα οργανικά κέρδη της Τράπεζας θα πλησιάσουν το μισό δις ευρώ, έναντι 110 εκατ ευρώ το 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται κάθε 20 χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Οι τράπεζες στην προσπάθεια αυτή, συνέχισε, έχουν καθοριστικό ρόλο, ως πολύτιμοι σύμβουλοι των πελατών τους και στην επιλογή των κατάλληλων έργων.

Αναλύοντας τα θετικά στοιχεία του μετασχηματισμού της Τράπεζας ο κ. Μυλωνάς επισήμανε:

  • Τον περιορισμό του κόστους (αξιοποίηση κτιρίων της ΕΤΕ, 2.000 αποχωρήσεις με εθελούσιες την τελευταία τριετία).
  • Τη διεύρυνση των πηγών εσόδων (ψηφιακές υπηρεσίες, βελτίωση εικόνας καταστημάτων, σταυροειδείς πωλήσεις).
  • Τη βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής.
  • Τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων, ελέγχων, διαφάνειας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μυλωνάς στο project Frontier που αφορά τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ (στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις) λέγοντας ότι συνέβαλε στην δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Εθνική βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή (DoValue) που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες βδομάδες.

«Θέλουμε», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς, «η Εθνική να χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρες αξίες και αξιοπιστία. Στην Εθνική «έχουμε ένα εσωτερικό συμβόλαιο που είναι η πυξίδα μας. Μία ανθρωποκεντρική τράπεζα που στηρίζει απλά και μεθοδικά το μέλλον των πελατών της. Το μεγαλύτερο κληροδότημα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας είναι μία μεγάλη τράπεζα».

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος της Τράπεζα Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Επισήμανε ότι χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.

Η Εθνική Τράπεζα, και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωσε, αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης, για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία αυτού του εθνικού εγχειρήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More