Eurobank : Αύξηση των δεικτών εμπορίου και μεταποίησης
Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2020. Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώσουν σε έναν βαθμό την αντίδραση των φορέων της οικονομίας, τόσο των εγχώριων όσο και αυτών από την αλλοδαπή, στην άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Τα τελευταία, κυρίως μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών υπηρεσιών (ταξιδιωτικές εισπράξεις), επηρέασαν έντονα αρνητικά το πραγματικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 (-14,0% και -15,2% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα).
Στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έχουν ήδη αναρτηθεί τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 3ου τριμήνου 2020 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27.
Κάποια γενικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν έχουν ως εξής: 1ον σε όλες τις οικονομίες καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020. Αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Όπως η επιβολή περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του πρώτου κύματος της πανδημίας οδήγησε σε τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία κάμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2020, έτσι και η αντίστοιχη άρση είχε ως αποτέλεσμα την τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία επέκταση το 3ο τρίμηνο 2020. 2ον σε όλες τις οικονομίες η ετήσια ύφεση του 3ου τριμήνου 2020 σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020. 3ον οι επί μέρους οικονομίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές αναφορικά με την απόκλιση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2019, δηλαδή ενός μέτρου καταγραφής των οικονομικών ζημιών που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση. Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2, στο αριστερό άκρο της κατανομής συναντάμε χώρες όπως η Κροατία (-10,3%, Δ% 2020Q3-2019Q4), το Ηνωμένο Βασίλειο (-9,7%), η Μάλτα (-9,1%), η Ισπανία (-9,1%) και η Ρουμανία (-7,3%) με μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις άνω των 7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στο δεξιό άκρο της κατανομής βρίσκονται χώρες όπως η Λετονία (-2,7%), η Λιθουανία (-2,4%), η Φινλανδία (-2,2%) και η Πολωνία (-2,1%) με σχετικά μικρές αρνητικές αποκλίσεις κάτω των 3 ποσοστιαίων μονάδων. Αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι οι μεγαλύτερες απώλειες – σε όρους πραγματικού ΑΕΠ – από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 καταγράφονται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και οι μικρότερες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται στο ενδιάμεσο, με απώλειες πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης ή της ΕΕ-27 (-4,4%).
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οικονομικοί δείκτες όπως η παραγωγή στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, οι πωλήσεις στο λιανικό και στο χονδρικό εμπόριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η απασχόληση κατέγραψαν τριμηνιαία ενίσχυση το 3ο τρίμηνο 2020, ενώ η πτώση τους σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020 (βλέπε Πίνακα 1). Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εξαιρουμένων των πλοίων και των καυσίμων (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ σε τρέχουσες τιμές), με την ετήσια πτώση να επιταχύνεται στο -42,7% το 3ο τρίμηνο 2020 από -37,4% το 2ο τρίμηνο 2020 (λόγω της συνιστώσας των υπηρεσιών).
Τέλος, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης (με εξαίρεση τον τομέα των κατασκευών) δεν ανέκαμψαν το 3ο τρίμηνο 2020. Κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό το στοιχείο ίσως αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διαταραχή του κορωνοϊού COVID-19. Παράλληλα, ο δείκτης PMI μεταποίησης, ναι μεν ενισχύθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ωστόσο παρέμεινε κάτω του ορίου επέκτασης-κάμψης των 50 μονάδων δείκτη.