Eurobank: Η δύναμη της μετοχής αποτυπώνει την επιτυχία του business plan
Η πορεία της μετοχής της Eurobank ξεχώρισε την εβδομάδα που μας πέρασε καθώς επέστρεψε στα επίπεδα των 1,8 ευρώ μετά από μία μίνι διόρθωση.
Οι βασικοί λόγοι για την καλή χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής, κόντρα στην πορεία του κλάδου και των υπόλοιπων 3 συστημικών τραπεζικών μετοχών, είναι αφενός οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024 τα οποία θα είναι πολύ καλά, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία από το 2023 και αφετέρου η προσδοκία για διανομή ικανοποιητικού μερίσματος.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι και ο βασικός μέτοχος της FairFax, ο κ. Watsa, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας και μάλιστα αποτελεί μία από τις core επενδύσεις του, με προοπτικές μελλοντικής αύξησης των ποσοστών του.
Άλλωστε η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως και έβγαλε το ΤΧΣ από το μετοχολόγιό της και κυρίως ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που μείωσε τα NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο. Ήδη στα τέλη του α’ τριμήνου, η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι τα NPEs (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) της Eurobank έχουν μειωθεί κάτω από το 3,5% και πλέον κινείται στα ίδια επίπεδα με τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά (ιδιωτικοποίηση και χαμηλά NPEs) έδωσαν το “πράσινο φως” από τον SSM να μοιράσει η τράπεζα μέρισμα χρήσης 2023 μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024.
Μεγάλη άνοδος σε καταθέσεις και χορηγήσεις και στο α’ τρίμηνο 2024
Η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς στις καταθέσεις και στις χορηγήσεις που κατέγραψε η τράπεζα τα τελευταία 5 χρόνια, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2024.
Ο άξονας του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) είναι να δημιουργηθούν θύλακες κερδοφορίας σε όλες τις κατηγορίες των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Από τις καταθέσεις, τις χορηγήσεις, τα επενδυτικά προιόντα, τις τραπεζοασφαλίσεις, το real estate και τις ενέγγυες προσόδους.
Η εξωστρέφεια του ομίλου και η φορολογία ως πολυεθνική
Το business plan του ομίλου Eurobank, για την τριετία 2024-26, προβλέπει ότι περίπου 50% των ετήσιων κερδών θα έρχεται από τις δραστηριότητες εξωτερικού (σ.σ. κυρίως Κύπρος και Βουλγαρία) έναντι 37,3% πέρυσι (468 εκατ. ευρώ).
O όμιλος διευρύνει, μέσω της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, τη διαφοροποιημένη βάση εσόδων του, διασφαλίζοντας επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ανεξαρτήτως της πιθανής αποκλιμάκωσης επιτοκίων. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η πρόσφατη συμφωνία στην Ινδία, η οποία θα δώσει υπεραξίες σε θέματα fintech στον όμιλο.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση -βασιζόμενο στην κοινοτική Οδηγία- εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υπόκεινται σε πραγματικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% σε κάθε δικαιοδοσία, στην οποία δραστηριοποιούνται. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πωςο συμπληρωματικός φόρος από την φορολόγηση της Eurobank ως πολυεθνική αντιστοιχεί σε μόλις 2,5% επί της συνολικής φορολογίας.
Βουλγαρία και Κύπρος έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο την παραπάνω οδηγία, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα καθώς το πλαίσιο βρίσκεται σε διαβούλευση. Για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η οδηγία εφαρμόζεται υποχρεωτικά από 1/1/2024. Συνεπώς, όσες έχουν καθυστερήσει, όπως η Ελλάδα, θα ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο την οδηγία με αναδρομική ισχύ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023, ο όμιλος Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη την πιο πρόσφατη πληροφόρηση ανά χώρα δραστηριοποίησής του καθώς και τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, «έχει εντοπίσει πιθανή έκθεση σε συμπληρωματικό φόρο του Πυλώνα ΙΙ για κέρδη που προκύπτουν σε Βουλγαρία και Κύπρο», χώρες στις οποίες ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος του 15% (ονομαστικός φορολογικός συντελεστής 10% σε Βουλγαρία, 12,5% σε Κύπρο).
Στην περίπτωση της φορολογίας, θεωρητικά ο φορολογικός συντελεστής θα έπρεπε να επιμεριστεί επί του ποσοστού κερδοφορίας που συνεισφέρουν οι θυγατρικές της Eurobank στον ενοποιημένο ισολογισμό. Για τα κέρδη από την Ελλάδα δεν τίθεται ζήτημα συμπληρωματικού φόρου, καθώς ο φορολογικός συντελεστής στις τράπεζες παρέμεινε σε 29%.