Eurobank: Παραμένει σε υφεσιακή πορεία η ελληνική οικονομία
Στάσιμο παρέμεινε στο β’ τρίμηνο του 2016, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, γεγονός, το οποίο – σύμφωνα με την Eurobank – καταδεικνύει τη συνέχιση της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομία», η ελληνική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (1,35%) το α΄ τρίμηνο του 2016, με τον ΟΟΣΑ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ να αναμένουν ύφεση, για το σύνολο του έτους, κατά 0,20%, 0,30% και 0,58% αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα, εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το β΄ εξάμηνο του 2016, θέτοντας ωστόσο, ως βασική προϋπόθεση την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας και τα στοιχεία που επικαλείται:
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε στάσιμος – σε μηνιαία βάση – τον Ιούνιο 2016. Επιπρόσθετα, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, κατέγραψε οριακή πτώση.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή (ένας από τους επί μέρους δείκτες που συνθέτουν το δείκτη οικονομικού κλίματος), ο οποίος αποτέλεσε κύριο ερμηνευτικό παράγοντα της επιδείνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο 2016, κατέγραψε αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο 2016 (σε τριμηνιαία βάση παρουσίασε πτώση). Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να «φρενάρει» την ανάκαμψη του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή. Αυτό είναι ένα ρίσκο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στη βραχυχρόνια περίοδο.
Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε επιδείνωση τον Απρίλιο 2016 (σε όρους μηνιαίας και ετήσιας μεταβολής). Επιπρόσθετα, ο δείκτης PMI, παρά την ανάκαμψη που παρουσίασε τον Ιούνιο 2016, το 2ο τρίμηνο 2016 διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του σημείου μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.
Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, η Eurobank αναμένει συνέχιση της συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο του 2016, ενώ επισημαίνει ότι το οικονομικό κλίμα, η επίδραση του «Brexit», η δυναμική του τουρισμού και η πορεία της β’ αξιολόγησης αποτελούν βασικές παραμέτρους για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης που θα πετύχει η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο.