fbpx

Eurobank: Θέμα χρόνου η δημόσια πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα

0 215

Η επιθυμία της Eurobank να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού Stockwatch.

Με βάση το κυπριακό site, η Εurobank βρίσκεται τώρα μία ανάσα από τη διατύπωση δημόσιας προσφοράς προς όλους τους μετόχους της Ελληνικής, για να αποκτήσει μετοχική «κυριαρχία» στη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια και συστημική τράπεζα της Κύπρου.

Η Ελληνική Τράπεζα, της οποίας η θυγατρική Eurobank Κύπρου είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού και δεδομένου ότι οι εποπτικές αρχές θα εγκρίνουν τις στρατηγικές της κινήσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, θα βρεθεί να έχει συνολικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ, 29,2%.

Με αυτά τα δεδομένα, η Eurobank υπολείπεται ακόμη ένα ποσοστό 0,8% για να συμπληρώσει ποσοστό 30%, για να διατυπώσει δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής, σύμφωνα με τον περί δημοσίων προτάσεων εξαγοράς νόμο του 2007.

Με βάση τον σχετικό νόμο, η ελλαδική τράπεζα, εφόσον αποκτήσει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ, δηλαδή των δικαιωμάτων ψήφου, υποχρεούται να διατυπώσει δημόσια πρόταση.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Eurobank στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι προφανείς, επεσήμαναν στο StockWatch παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που έχουν γνώση των εξελίξεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελλαδική τράπεζα αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει τον έλεγχο της ΗΒ.

Σημειώνεται ότι το επικείμενο ποσοστό του 29,2% της Eurobank προκύπτει από την εξαγορά του 12,6% που είχε αποκτήσει από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point Hellenic Recovery Fund, τον Ιούνιο του 2021.

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, η Eurobank ανακοίνωσε και την απόκτηση του 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας από τον όμιλο παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών Wargaming, που έχει ως έδρα τα τελευταία χρόνια τη Λευκωσία.

H Wargaming, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται να αναζητούσε τρόπους εξόδου από την Ελληνική Τράπεζα και εκ των πραγμάτων, το ενδιαφέρον της Εurobank μάλλον ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Την περασμένη Παρασκευή, δύο μέρες πριν κλείσει το 2022, η Eurobank έκανε ένα ακόμη σημαντικό επενδυτικό βήμα στην ΗΒ.

Ανακοίνωσε την απόκτηση ποσοστού 3,2%, που αντιστοιχεί σε 13,2 εκατ. των μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC, έναντι τιμήματος €16,74 εκατ.

Η Senvest Management LLC είναι και μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου.

Εν μέσω των διαδοχικών προσφορών του Loan Star το περασμένο καλοκαίρι για εξαγορά της BOCH, το συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο είχε αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στην Τρ. Κύπρου, παρέχοντας στήριξη στη διοίκησή της, που απαντούσε αρνητικά στις προσφορές του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου.

«Η Εurobank δεν κάνει βεβιασμένα βήματα. Η στρατηγική της είναι εκεί και υλοποιείται βάσει του επιχειρηματικού της πλάνου, που εστιάζεται στην περαιτέρω ανάπτυξή της στην περιφέρεια», σημείωσε στο StockWatch πηγή της Εurobank, η οποία παρέπεμψε στις δημόσιες δηλώσεις του Φωκίωνος Καραβία, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Τράπεζας, που είχαν γίνει ευθύς μετά την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου του Third Point στην Ελληνική.

Ο κ. Καραβίας είχε δώσει ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεων της διοίκησης της τράπεζας αφού χαρακτήρισε την επένδυση στην ΗΒ «ως στρατηγικής σημασίας».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ανώτατοι τεχνοκράτες της Eurobank άφηναν να εννοηθεί σε ελλαδικές ηλεκτρονικές οικονομικές εφημερίδες ότι η επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα «δεν θα είναι ευκαιριακή, τουναντίον θα έχει βάθος και συνέχεια».

Άλλωστε, είχαν προηγηθεί οι επώνυμες αναφορές του CEO της Εurobank, ο οποίος είχε πει κατά λέξη πως «η οργανική και μη οργανική επέκταση των εργασιών της Eurobank στις περιφερειακές αγορές αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας».

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, αναφερόμενος ειδικά στην Ελληνική Τράπεζα, υποστήριξε ότι η ΗΒ «έχει όλες τις προδιαγραφές για να συμβάλει στην ανάπτυξη του ομίλου».

Δεδομένου ότι οι εποπτικές αρχές θα εγκρίνουν την απόκτηση των μετοχικού πακέτου από τη Wargaming, η Eurobank θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών στην Ελληνική.

Επιπρόσθετα, στο μετοχικό πακέτο της Eurobank προστίθεται τώρα και το ποσοστό 3,2% που απόκτησε από τη Senvest, το οποίο δεν είναι υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών.

Διαδικαστικά και επίσημα η Eurobank δεν έχει ξεπεράσει το 20%, ώστε η οποιαδήποτε πράξη απόκτησης πακέτου μετοχών να είναι υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών κι αυτό γιατί εκκρεμεί η έγκριση της απόκτησης του 13,4% από τη Wargaming, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι επόπτες πάντα έβλεπαν με μισό μάτι τη συμμετοχή της Wargaming στα εγχώρια τραπεζικά δρώμενα.

Τα ποσοστά των μεγάλων μετόχων της ΗΒ με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

Eurobank 29,2%, Δήμητρα Επενδυτική 21%, Wargaming 6,8%, Poppy Sarl (Pimco) 17,3%, ταμείο ευημερίας τραπεζικών υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ 4,9%, Senvest 1,9%.

Η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας έκλεισε χθες στο ΧΑΚ στο €1,45.

Η καθαρή λογιστική αξία της μετοχής της Ελληνικής, βάσει των πρόσφατων οικονομικών της αποτελεσμάτων, είναι κοντά στα €2,70.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη της τάξης των €76,4 εκατ. για το 9μηνο του 2022, λόγω βελτιώσεων στις επιδόσεις εσόδων και την αναστροφή ορισμένων ζημιών απομείωσης.

Η Eurobank για το 9μηνο του 2022 ανακοίνωσε κέρδη της τάξης του €1,1 δισ.

Η Morgan Stanley σε έκθεσή της στις 8 του περασμένου Δεκεμβρίου, σημείωσε πως η μετοχή της Eurobank είναι στις επιλογές της στις παγκόσμιες τράπεζες (Global top pick), τονίζοντας ότι η εν λόγω τράπεζα έχει ισχυρό ιστορικό διαχείρισης έναντι των ομοειδών της στην Ελλάδα, με σωστή εξυγίανση του ισολογισμού της και με δείκτη NPE 5,6%.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More