Eurogroup: Χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων ναι, αλλά μόνο για τους ισχυρούς!
Κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους θέλουν τους δημοσιονομικούς κανόνες οι ισχυροί της «ευρωζώνης».
Διαπιστώνοντας ότι μια σειρά από αρνητικές συγκυρίες απειλούν με ύφεση τις οικονομίες τους και με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς τους, Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί και λοιπές … ισχυρές χώρες της «ευρωζώνης» σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τους συγκεκριμένους κανόνες ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Η επιεικής αυτή στάση που επιδιώκουν να τηρήσουν απέναντι στα προβλήματα των δικών τους οικονομιών δεν έχει καμία σχέση με την στάση που τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μας. Δυσμενείς εξελίξεις όπως οι αθρόες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας καθώς την επιβαρύνουν με πρόσθετες δαπάνες αρνούνται μέχρι τώρα να τις λάβουν υπόψη τους ώστε να τροποποιήσουν την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων προς επιεικέστερη κατεύθυνση.
Τώρα όμως που βλέπουν άλλα προβλήματα, όπως το Brexit και η εξάπλωση του κορονοϊού να προκαλούν αναταράξεις στις δικές τους οικονομίες και να απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα δικά τους δημοσιονομικά προγράμματα σπεύδουν να προετοιμάσουν την προώθηση αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε οι πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών να μην ληφθούν υπόψη στους ορισμούς των πρωτογενών αποτελεσμάτων των προϋπολογισμών τους!
Αυτή η πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» δείχνει τελικά την φαρισαϊκή υποκρισία των ισχυρών της «ευρωζώνης»: αυστηροί με τους άλλους επιεικέστατοι με τους εαυτούς, απαγορεύουν υπερβάσεις στους άλλους μη δεχόμενοι δικαιολογείς, αλλά επιτρέπουν τις δικές τους υπερβάσεις δικαιολογώντας τις πλήρως.
Η τακτική αυτή άρχισε πλέον να γίνεται εμφανής στις χθεσινές συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroupκαι ECOFIN, όπου οι υπουργοί Οικονομικών εκλήθησαν να συζητήσουν για το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε έκτακτες δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών να μην λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς των πρωτογενών αποτελεσμάτων και να μην προκαλούν τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής συμμόρφωσης σε βάρος τους. Πρώτη και καλύτερη ενδιαφερόμενη γι’ αυτές τις αλλαγές η Γερμανία η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης στην οικονομία της εξέλιξη η οποία θα της προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και απειλεί να την καταστήσει «δημοσιονομικά ανυπάκουη»!
Αποφάσεις πάντως δεν ελήφθησαν αλλά οι συζητήσεις άρχισαν και οι εξελίξεις τρέχουν επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι όσοι επιβάλουν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην «ευρωζώνη» είναι υποκριτές και, εν τέλει, άδικοι απέναντι σε πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς.