fbpx

Eurogroup: Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι και εισπράξτε φόρους

0 183

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται η ελληνική οικονομία, που μέσα σε ένα ασταθές
διεθνές περιβάλλον προσπαθεί μάταια να ισορροπήσει ανάμεσα από τη μια στα κελεύσματα της Ευρώπης του βορρά για δημοσιονομική σταθερότητα και επιστροφή στα πλεονάσματα και από την άλλη στην προεκλογική τακτική της επιδοματικής καραμέλας.

Το μήνυμα που φτάνει στην Αθήνα από το Eurogroup είναι η απαίτηση για μείωση των ελλειμμάτων, για αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και για τήρηση των δεσμεύσεων για πρωτογενή πλεονάσματα. Τα είκοσι δύο προαπαιτούμενα που καλούμαστε να εκπληρώσουμε προκειμένου να λάβουμε την τελευταία δόση της ενισχυμένης εποπτείας τον Δεκέμβρη, δεν τα λες και λίγα όπως λίγο δεν είναι και το ποσό των 746 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπραχθεί αν τα προαπαιτούμενα ολοκληρωθούν.

Παράλληλα η σταδιακή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης το φθινόπωρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και με προαπαιτούμενα που συνδέονται με το χώρο της υγείας. Σε αυτό το μεγάλο μπουκέτο των υποχρεώσεων μας θα πρέπει να προστεθεί και ένας ακόμη παρονομαστής στο κλάσμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2023 που αφορούν το Σχέδιο Ανάπτυξης και τις ενστάσεις που έχουν προκύψει.

Όπως είναι κατανοητό μπορεί οι χώρες του Βορρά που αντιμετωπίζουν και αυτές με την σειρά τους ζητήματα οικονομικής φύσεως εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και των πληθωριστικών πιέσεων να επιθυμούν και να επιδιώκουν της βέλτιστες λύσεις για τις δικές τους οικονομίες και την επιλογή μέτρων στήριξης των κοινωνιών τους όμως για την Ελλάδα παρά τα όποια φιλικά σε επικοινωνιακό επίπεδο χτυπήματα στην πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία τις δεσμεύσεις της χώρας για μείωση στο 2% του ΑΕΠ του πρωτογενούς ελλείμματος για την χρονιά που διανύουμε και επιστροφή σε πλεόνασμα 1% στο ΑΕΠ του 2023.

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όποια καταβολή του όποιου επιδόματος μέσα στο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει και που όλοι το παραδέχονται με πρώτα και καλύτερα τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να εξευρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος και αυτός δεν μπορεί να επιστεφθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από την επιβολή ή την είσπραξη φόρων.

Άλλωστε στο μέτωπο της μείωσης των δημόσιων δαπανών και των ελλειμάτων δεν φαίνεται να πηγαίνουμε καλά καθώς η τρύπα του ΕΟΠΥ, του ΕΦΚΑ, των δημόσιων νοσοκομείων και των εξόδων του δημόσιου τομέα μεγαλώνει και σε αυτό συμβάλλουν οι απευθείας αναθέσεις που σε 22 μήνες αγγίζουν κοντά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και έπεται και συνέχεια.

Η συζήτηση που άνοιξε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβρη, με γαλάζιους μάλιστα βουλευτές να δίνουν ημερομηνίες στα τηλεπαράθυρα και με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου θορύβησε τους εταίρους μας και προκάλεσε έναν ακόμη πονοκέφαλο στο πρωθυπουργό που τώρα σπεύδει να τους καθησυχάσει και να μαζέψει κυριολεκτικά τα ασυμμάζευτα δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως αυτές θα γίνουν στην ώρα τους. Η φημολογία όμως και οι γαλάζιες δηλώσεις των προηγούμενων ημερών όπως και να το κάνουμε έκαναν το θαύμα τους.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More