Euroxx: Παραμένει ελκυστικό για τους επενδυτές το story των ελληνικών τραπεζών
H Euroxx, παρά την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ύφεση που έρχεται για την Ευρωζώνη, επιμένει να θεωρεί ελκυστικό το επενδυτικό story των ελληνικών τράπεζων, το οποίο και βασίζεται στη μεγάλη πτώση του κόστους κινδύνου και στην αύξηση των δανείων.
Σχετικά με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου η Euroxx σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν βελτίωση στις τάσεις των προ προβλέψεων εσόδων, αντανακλώντας κυρίως α) την ισχυρή επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων με συνολικές εκταμιεύσεις €9,4 δισ. (έναντι €7,5 δισ. το α’ τρίμηνο), που οδήγησε σε υψηλότερα του αναμενόμενου καθαρά επιτόκια έσοδα NII με αυξημένα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια NIM (παρά την πίεση στα περιθώρια δανεισμού), β) τα ισχυρά έσοδα από το χαρτοφυλάκιο τίτλων και γ) την αξιοσημείωτη δημιουργία προμηθειών, που αντιστάθμισαν την πίεση των λειτουργικών δαπανών, το αυξημένο κόστος από τις εκδόσεις Τ2 και τα χαμένα έσοδα από συναλλαγές NPE.
Ακόμα, παρά τις ανησυχίες για την επιδείνωση της συμπεριφοράς πληρωμών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων συνέχισε να βελτιώνεται, λόγω ανόργανων ενεργειών καθώς και αρνητικού σχηματισμού NPE, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος κινδύνου. Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητα, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.
Για τις αποτιμήσεις, η Euroxx εκτιμά πως τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών τους, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται πλέον με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,47x, παραβλέπουν την ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή του κλάδου και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.
Ταυτόχρονα σημειώνει η Euroxx, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άμεση ή έχουν ελάχιστη έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να αυξήσει τις εισροές νέων NPEs.
Όπως και να ‘χει, το Ταμείο Ανάκαμψης, η δράση της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, η μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε το 2021, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (με όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους – NII), ο δισταγμός για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, θα κατευνάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του πληθωρισμού και θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση όσα ήδη αναφέρθηκαν, η Euroxx αναμένει ότι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών θα επιτευχθούν σε γενικές γραμμές όσον αφορά την επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE.
Επομένως, η Euroxx διατηρεί την overweight σύσταση και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την τιμή-στόχο του 1,60 ευρώ για την Alpha Bank και περιθώρια ανόδου 72%, του 1,30 ευρώ για την Eurobank και περιθώρια ανόδου 36%, των 4,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με περιθώρια ανόδου 32% και, τέλος, των 2,20 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώρια ανόδου της τάξης του 126% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.