ΕΒΕΑ: 5 άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας

0 3

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη χαρακτηρισμένη πλέον ως πανδημία του κορονοϊού COVID-19 προτείνει πέντε άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα:

Οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 είναι πλέον ανησυχητικές, γεγονός άλλωστε που υποδηλώνει και η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει πανδημία. Πέραν όμως της απειλής ανθρώπινων ζωών οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό είναι ήδη ορατές για την παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία. 

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση είναι προς στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας. Είναι και οι επιχειρήσεις που μειώνονται δραματικά οι πωλήσεις τους. Είναι και τα νοικοκυριά που μειώνονται τα εισοδήματά τους. Είναι και οι άνεργοι που θα αυξηθούν λόγω σμίκρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι σαφές ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Ειδικά για την Ελλάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πέντε άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα:

  1. Στην παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους. Είναι έξω από κάθε λογική οι τράπεζες και τα fundsσε μία τόσο αρνητική συγκυρία, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, να αρχίσουν τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε μια χώρα που και τα προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης.
  2. Στην απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε εξάμηνο, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η ρευστότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, κατά το διάστημα που εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον κορονοϊό COVID-19.
  3. Στην αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από 8ήμερο που ισχύει σήμερα, χωρίς ωστόσο να εκλείψουν όλες οι προβλεπόμενες νομικές υποχρεώσεις των εκδοτών που ισχύουν σήμερα.
  4. Στην παράταση απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, επίσης, για ένα τρίμηνο για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που ήδη πλήττονται σοβαρά σχεδόν στο σύνολό τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19
  5. Στην άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα Νομικά Πρόσωπα, που σημειωτέον δεν είχαν συμπεριληφθεί στην περσινή μείωση που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση και αφορούσε μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

«Σε κάθε περίπτωση», ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνει άμεσα με τη λήψη πρόσθετων μέτρων όποτε αυτά απαιτούνται. Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα το ενδεχόμενο για πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, προκειμένου η Πολιτεία να επιμεριστεί το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα σχεδιασμός για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών από ενδεχόμενες επιβολές μέτρων περιορισμού των εμπορικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More