ΕΒΕΑ: Εκδήλωση με θέμα την ψυχική υγεία και την εργασία
Εκδήλωση με θέμα “Ψυχική Υγεία, Εργασία στην Πανδημία και Μετά” πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΒΕΑ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Υφυπουργός Υγείας, με αρμοδιότητα την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις κ. Ζωή Ράπτη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ΚΟΙΣΠΕ κ. Σωτήρης Κουπίδης και η σύμβουλος αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού και CEO του People for Business κ. Ρεββέκα Πιτσίκα.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, τόνισε πως “Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, έχει αλλάξει κάθε πτυχή της εργασιακής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Ανέτρεψε τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Άλλαξε το περιβάλλον και τον τρόπο δουλειάς εκατομμυρίων εργαζομένων. Και αυτές οι αναγκαστικές αλλαγές, είχαν σαφώς αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων”. Πλέον, τόσο οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ψυχική τους υγεία ως βασική προτεραιότητα, όσο και οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η ψυχική υγεία, συνδέεται άμεσα με την αποδοτικότητα των ανθρώπων, συνέχισε ο κ. Μπρατάκος.
Αναφορικά με την τηλεργασία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι “σήμερα τείνει να εδραιωθεί ως πρακτική. Με τα πλεονεκτήματα, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει, για την ισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής”. “Με τον νέο εργασιακό νόμο έγινε ένα τολμηρό βήμα για την προστασία των εργαζομένων, με τη θέσπιση του δικαιώματος στην αποσύνδεση”. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα κάθε οργανισμού να βρει το κατάλληλο μοντέλο. Να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία”.
“Για εμάς στο ΕΒΕΑ, η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος μιας σύγχρονης, ηθικής και υπεύθυνης εταιρικής διακυβέρνησης. Μιας προσέγγισης, που εστιάζει στη δημιουργία αξίας, μέσα από τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ένταξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Και μέσα από την οικοδόμηση νέων δυνατοτήτων στην κοινωνία”.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Να συνεργαστούμε με αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και της κοινωνίας. Για να αναδείξουμε τη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε μόνιμη – και όχι περιστασιακή – προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, να εντάξουν αυτή τη φροντίδα στη στρατηγική, στην κουλτούρα και στην καθημερινότητά τους” είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπρατάκος.
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη τόνισε: “Η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, επηρεάζοντας την υγεία μας, σωματική και ψυχική, με σημαντικό αντίκτυπο σε βασικές πτυχές της δραστηριότητάς μας, όπως η εργασία και το επιχειρείν.
Περισσότερο από ποτέ, με τις πολυδιάστατες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης αποτελεσματικών συστημάτων που θα παρέχουν ολιστική και επιτόπια υποστήριξη σε οποιοδήποτε προσωπικό, εργασιακό ή οικογενειακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Στο Υπουργείο Υγείας υλοποιούμε, από την αρχή κιόλας της πανδημίας, δράσεις και προγράμματα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων μας, ενώ έχουμε θέσει την ψυχική υγεία στο επίκεντρο διεθνούς διαλόγου με κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων ενίσχυσής της.
Επίσης, ολοκληρώνουμε το “Εθνικό Σχέδιο Ψυχικής Υγείας”, όπου έχουμε αναδείξει το θέμα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων σε διακριτό άξονα, έτσι ώστε, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών ψυχικής υγείας ειδικά για την υποστήριξη των εργαζομένων και ανέργων μας σε όλη την επικράτεια, καθώς και προγραμμάτων επιμόρφωσης του υγειονομικού προσωπικού, ως τμήμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τα δε Επιμελητήρια, έχουν προσδιοριστεί ως στρατηγικός εταίρος μας για την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών.
Η προσπάθειά όλων μας θα πρέπει να είναι κοινή, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω”.