ΕΒΕΠ: Τρία πρόσθετα μέτρα για τις οφειλές των επιχειρήσεων
Τρία πρόσθετα μέτρα, με στόχο την οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων λιανικής που τελικά δεν θα ανοίξουν τις ημέρες των εορτών, ζητά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής.
Με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΠΕΣ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, διατυπώνει προς τα αρμόδια υπουργεία προτάσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομικών κρίση. Τρία μέτρα που ζητά έχουν ως εξής:
1. Ένταξη των φυσικών προσώπων- μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων, όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.
2. Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ, που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον ειδικό σκοπό.
3. Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα, μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30/3/2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.
«Ταυτόχρονα για τη χρήση από όλους της μεθόδου «click away» θα πρέπει να δοθεί αυτομάτως σε όλο το λιανεμπόριο μέσω Taxisnet ο ΚΑΔ 52.61.11, για διαδικτυακές ή τηλεφωνικές πωλήσεις. Δεν υπάρχει μέτρο που να αναπληρώνει τις απώλειες μιας κλειστής επιχείρησης, αλλά τουλάχιστον αυτά τα ελάχιστα, δίκαια, εφικτά και άμεσα μέτρα στήριξης, έστω και προσωρινά θα βοηθήσουν», αναφέρεται στην επιστολή.
«Η οικονομία κινείται μεταξύ πανδημίας και εμβολίου και η επιχειρηματικότητα χρειάζεται ένα δικό της “εμβόλιο” για να κλείσει την παρένθεση της κρίσης, να ανακάμψει από την ύφεση και να περάσει με προοπτική στην κανονικότητα. Πρέπει, λοιπόν, να δοθεί αυτή η ευκαιρία σε όλους και, όσοι την αξιοποιήσουν σωστά, να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην αναμενόμενη “αναπήδηση” της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια, επισημαίνεται, για άλλη μια φορά, πως δεν πρέπει να αδικηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι ενήμερες επιχειρήσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται τα δημόσια έσοδα και θα “τραβήξουν το κάρο” της πραγματικής οικονομίας, προς την επόμενη μέρα της οικονομικής ζωής του τόπου», επισημαίνει ο Β. Κορκίδης.