Ευρωζώνη: Η πανδημία φέρνει τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία της
Την οικονομική κρίση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η Ευρωζώνη –πλην Ελλάδος- την προσπέρασε με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις. Την υγειονομική κρίση, ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορεί να την ξεπεράσει…
Με δεδομένο ότι οι ισχυρότερες οικονομίες δέχονται ισχυρά πλήγματα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και με τα γενικά lockdown σε κάθε χώρα να έρχονται πιο κοντά, μέρα με την ημέρα, οι εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομικών παραγόντων γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.
Οι τελευταίες αναλύσεις οίκων και επιτελείων αποτυπώνουν ακόμη βαθύτερη ύφεση έως το τέλος του έτους, αν και απέμειναν μόλις δύο μήνες για να αποχαιρετήσουμε το εξαιρετικά δύστροπο 2020.
Όλα δείχνουν ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι ο χειρότερος στην ιστορία της Ευρωζώνης, που σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη του 2021, σε λίγο καιρό μπορεί να φαντάζουν ως… αισιόδοξες!
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των αναλυτών της Goldman Sachs, τα περιοριστικά μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και τρεις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα «αγκαλιάσουν» και το πρώτο δίμηνο του επόμενου χρόνου.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τα μέτρα ύψους 2.3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενδέχεται να είναι πολύ λίγα, έναντι των αναγκών που θα δημιουργηθούν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ήδη θεωρείται ξεπερασμένο ακόμη και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από περίπου ένα μήνα.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, αναμένονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα είναι «τουφεκιά στον αέρα», καθώς οι αβεβαιότητες είναι τόσο μεγάλες και για όλες της χώρες, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακυρωθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οικονομία της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,3%, έναντι πολύ μικρότερης των προηγούμενων εκτιμήσεων και παρά την ανάκαμψη του προηγούμενου (καλοκαιρινού) τριμήνου.