EXAE: Rebranding μεταξύ γνωστών και φίλων του κ. Κοντόπουλου
Τι είπε και τι δεν είπε , κρυβόμενος από τους δημοσιογράφους
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ‘ολίγιστος’ μπροστά στο εγχείρημα που ήθελε και απέναντι στην πρόκληση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Με την γνωστή του καχυποψία απέναντι στους δημοσιογράφους που δεν ελέγχει, απέκλεισε -πλην ορισμένων ‘νενέκων’- τους δημοσιογράφους από την εκδήλωση και προτίμησε να δώσει ρόλο συντονιστή σε γνωστό δημοσιογράφο-φίλο της κυβέρνησης. Αυτό που δεν θέλει να καταλάβει ο κ. Κοντόπουλος είναι ότι η χθεσινή εκδήλωση δεν ήταν προσωπικό ‘πάρτυ’ για να καλέσει μόνο πολιτικούς φίλους και φιλικούς δημοσιογράφους.
Τα πολιτικά διαπιστευτήρια και ο αποχαιρετισμός
Αυτό που ήθελε ο κ. Κοντόπουλος και η παρέα του είναι να δώσουν τα πολιτικά διαπιστευτήριά για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση και βέβαια να υποβάλλει τα σέβη του στο πολιτικό του στήριγμα τον κ. Πατέλη που αποχωρεί από την πολιτική σκηνή. Επί της ουσίας, η επόμενη του rebrading βρήκε τη μετοχή του Χρηματιστηρίου να υποχωρεί για μία ακόμη συνεδρίαση (-0,22%) όταν η πλειονότητα των blue chips κινήθηκε ανοδικά. Τέτοια εμπιστοσύνη έχουν στην διοίκηση του Χρηματιστηρίου οι ξένοι επενδυτές.
Με τους τζίρους σε ιστορικά υψηλά (ο μεσοσταθμικός ημερήσιος τζίρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 140 εκατ. Ευρώ), η μετοχή της ΕΧΑΕ καταγράφει την 3η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (κάτω απο την Ελλάκτωρ που είχε μερισματική απόδοση 25% περίπου φέτος και την πολύπαθη Motor Oil) όταν όλες οι αντίστοιχες μετοχές των ευρωπαικών χρηματιστηρίων κινούνται φέτος έντονα ανοδικά.
Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος θα βγάλει υψηλά κέρδη, η μετοχή αδυνατεί να αντιδράσει και δεν νομίζουμε ότι θα καταγράψει άνοδο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα θέλαμε να σχολιάσουμε όσα οι φιλικοί του δημοσιογράφοι έγραψαν σε οικονομικό site.
Οι συνηθισμένες υπερβολές
Ο κ. Κοντόπουλος φέρεται να δήλωσε ότι το ΧΑ διαθέτει επιπλέον κάποια «μαξιλαράκια» σε περίπτωση που οι αγορές σκοντάψουν για ένα διάστημα του 2025. Σε αυτά περιέλαβε το χαμηλό ποσοστό δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το μικρότερο κόστος εργασίας σε σύγκριση με την Ευρώπη και τη συσσωρευμένη ζήτηση που παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας.
Αυτά δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει σε ποιά χώρα βρίσκεται και ποιά χρηματιστηριακή αγορά διοικεί. Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου, κ. Κοντόπουλε είναι αποτελέσμα της τοποθέτησης των ξένων επενδυτών όταν είδαν ότι μπορούν να βγάλουν εύκολα χρηματιστηριακά κέρδη. Ο Γ.Δ έφτασε σε υψηλά 15ετίας στις 1.505 μονάδες (α’ εξάμηνο 2025) και έκτοτε κινείται με απόκλιση 100-150 μονάδων χαμηλότερα. Ο μέσος έλληνας επενδυτής παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τις εξελίξεις και τοποθετείται σε κάποιες περιόδους έξαρσης (όπως ήταν προ δύο εβδομάδων) ή έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Το Χ.Α είναι ιδιαίτερα ευάλωτο κ. Κοντόπουλε στις διορθώσεις των ξένων αγορών, επειδή το 65% της κεφαλαιοποίησης είναι ξένοι επενδυτές. Σε περίπτωση μεγάλης διόρθωσης στο εξωτερικό, η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.