fbpx

ΕΥΑΘ: Επέκταση διυλιστηρίου νερού, διπλάσιες ποσότητες

0 111

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού του Αλιάκμονα, στη Σίνδο. Διπλάσιες ποσότητες επεξεργασμένου πόσιμου νερού από το 2024 και τη δυνατότητα υδροδότησης επιπλέον 500.000 κατοίκων.

Ένα εργοστάσιο νερού επί… δύο και διπλάσιες ποσότητες επεξεργασμένου ύδατος από τον Αλιάκμονα αναμένεται να «δώσει» το φθινόπωρο του 2024 η σύμβαση για την κατασκευή της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), η οποία υπογράφηκε σήμερα στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ μεταξύ της EΥΑΘ Α.Ε., της EΥΑΘ Παγίων και της Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ Α.Ε.

Με την κατασκευή της επέκτασης αναμένεται να αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης από 150.000 m3 ημερησίως, που είναι σήμερα, σε 300.000 m3 ημερησίως, ενώ η μέση διαθέσιμη ημερήσια ποσότητα νερού από όλα τα υδραγωγεία της πόλης μας θα φτάσει στα 420.000 m3 περίπου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με παράλληλες επενδυτικές δράσεις, θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού για τη Θεσσαλονίκη δίνοντας στο υδροδοτικό μας σύστημα τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται σε περιόδους λειψυδρίας ή σε τυχόν αστοχίες.

Η κατασκευή του έργου θα επιτρέψει επίσης την περαιτέρω επέκταση της ζώνης ευθύνης της ΕΥΑΘ, με την ενίσχυση περιοχών που σήμερα υδροδοτούνται με νερό χαμηλής ποιότητας.

«Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, αποδεικνύουμε με πράξεις ότι προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα διπλασιαστεί ο όγκος νερού που θα εισέρχεται στο δίκτυο ύδρευσης από τον Αλιάκμονα. Θα αυξηθούν οι δυνατότητες των υδραγωγείων. Θα εξασφαλιστεί επάρκεια νερού.

Θα δοθεί η δυνατότητα να συνδεθούν κι άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ να τρέχει στα σπίτια πεντακάθαρο νερό», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης και εποπτεύων την EΥΑΘ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από την ΕΥΑΘ  και την αύξηση της δυναμικότητάς της, ώστε να εξυπηρετεί στο μέλλον και νέες περιοχές, η Περιφέρεια φρόντισε να εξασφαλίσει όλους τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου αυτό το ύψιστης σημασίας έργο να γίνει πράξη.

Πλέον η Θεσσαλονίκη θα έχει ετοιμότητα για ενδεχόμενα φαινόμενα λειψυδρίας, ενώ η EΥΑΘ θα μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των συμπολιτών μας για καθαρό, ποιοτικό πόσιμο νερό.

Σταθερός στόχος της διοίκησης του Απόστολου Τζιτζικώστα όλα αυτά τα χρόνια είναι να δίνουμε λύσεις στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο, με χιλιάδες έργα υποδομής και με δράσεις, κάνοντας πράξη το όραμά μας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, ‘πράσινη’ και ανθρώπινη», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά.

«Η EΥΑΘ λειτουργεί σταθερά έχοντας επίγνωση του ότι είναι ένας οργανισμός και μία επιχείρηση που διαχειρίζεται ένα κοινό αγαθό ύψιστης σημασίας για τη ζωή και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούμε με όρους επιχειρηματικής βιωσιμότητας και εταιρικής ευθύνης αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής μας, ειδικά σε συνθήκες κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, έχοντας κατά νου την ασφάλεια των υδάτινων οικοσυστημάτων μας. Το έργο, η σύμβαση του οποίου υπογράφεται σήμερα, εξυπηρετεί τον τριπλό στόχο της διασφάλισης επαρκών ποσοτήτων νερού για τη Θεσσαλονίκη, της ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού πόρου και της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας μας τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρόεδρος της EΥΑΘ Α.Ε., Άγις Παπαδόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, τόνισε ότι «το μεγάλο αυτό έργο υποδομής εξυπηρετεί τον στρατηγικό μας στόχο για παροχή ολιστικών υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια επένδυση με αναπτυξιακό πρόσημο για την εταιρεία, που θα μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών μας, καθώς θα μας επιτρέψει να δώσουμε πρόσβαση σε νερό άριστης ποιότητας και σε νέες περιοχές».

«Ήδη, έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες για την ενίσχυση των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου. Η επιπλέον ποσότητα νερού που θα εξασφαλίσουμε με το έργο αυτό αρκεί για να υδροδοτήσει μέχρι και 500.000 κατοίκους», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης. Την άψογη συνεργασία EΥΑΘ – EΥΑΘ Παγίων εξήρε ο πρόεδρος της δεύτερης, Στάθης Αβραμίδης, επισημαίνοντας «τη σημασία μεγάλων έργων υποδομής όπως αυτό για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή».

Η σύμβαση

Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κατασκευή νέων μονάδων και εγκατάσταση του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, διασύνδεση των νέων μονάδων με τις υφιστάμενες, εγκατάσταση νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε υφιστάμενες μονάδες, έργα συμπλήρωσης των λειτουργιών εισόδου – εξόδου στην εγκατάσταση, τοποθέτηση νέου συστήματος αυτόματης καταγραφής, παρακολούθησης κι αυτόματης λειτουργίας των μονάδων, έργα οδοποιίας, φύτευσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Η δοκιμαστική λειτουργία της νέας εγκατάστασης θα έχει διάρκεια 4 μήνες και η αποδοτική της λειτουργία 6μηνη διάρκεια, κατά την οποία πλέον το επεξεργασμένο νερό θα δίνεται προς κατανάλωση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 21,7 εκατ. € (χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριος του έργου είναι η EΥΑΘ Παγίων, με φορέα υλοποίησης την EΥΑΘ και ανάδοχη κοινοπραξία την «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΕΝΘ – ΦΑΣΗ Α2».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More