ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ : Η λειψυδρία επιτάσσει επενδύσεις και πολιτικές λύσεις
Η εντεινόμενη λειψυδρία που παρατηρείται μέσα στο 2024 λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παρατεταμένης ανομβρίας δημιουργεί έλλειψη στους υδάτινους πόρους και στις φυσικές υδατοδεξαμενές.
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης στην Ελλάδα , η ΕΥΔΑΠ (ύδρευση πρωτεύουσας) και η ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκης) βρίσκονται προ του κινδύνου να έχουν σημαντικά προβλήματα τόσο από την έλλειψη νερού για τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού όσο και από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Οι διοικήσεις έχουν απευθυνθεί από τις αρχές του χρόνου προς την πολιτική ηγεσία για την εξεύρεση προβλήματος αλλά πλέον , το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να μιλούν ανοικτά για έντονη λειψυδρία.
Η λύση που πρέπει να δοθεί θα πρέπει να έχει ‘πολιτική υπογραφή’ σε ότι αφορά αναθέσεις έργων. Και η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι απασχολημένη προς άλλες κατευθύνσεις.
Ο διευθύνων συμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Σαχίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης. Προς το παρόν η ΕΥΔΑΠ αναζητά λύσεις σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αττικής αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι τεχνοκράτες, απαιτούνται εξειδικευμένες επενδύσεις που κοστίζουν και απαιτείται κρατική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι το χρηματιστήριο, βλέπει να έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια γι’ αυτό υπάρχει και κινητικότητα στη μετοχή το τελευταίο διάστημα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι λύσεις αυτές είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.
Όπως τόνισε, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με την λειψυδρία αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση. Έχουμε κάνει, είπε, από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του. Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί.
Σύμφωνα με τον κύριο Σαχίνη τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κ. Σαχίνης ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μη σπαταλά νερό. Το τελευταίο (ο κόσμος να είναι προσεκτικός με την κατανάλωση του νερού) μας θύμησε τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού και τη λύση που είχε προτείνει πριν από 32 χρόνια με τα τούβλα στα καζανάκια. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να το ξαναζήσουμε με τον Μητσοτάκη Junior.