fbpx

Ευρωαγορές: Πιέσεις μετά την “βουτιά” του ευρώ και ανησυχίες για την ενέργεια

0 106

Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν ελαφρώς χαμηλότερα την Τρίτη, σε συντονισμό με τον αρνητικό βηματισμό της παγκόσμιας αγοράς, και ενώ εντείνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την οικονομική ανάπτυξη, στέλνοντας το ευρώ σε χαμηλό δύο δεκαετίων έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, το ευρώ έφτασε και τα 0,9909 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, ενώ αργότερα ανέκτησε μέρος των απωλειών του, στα 0,9914 δολάρια.

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες στο τέλος του μήνα, σε μια τελευταία υπενθύμιση της επισφαλούς κατάστασης του ενεργειακού εφοδιασμού της ηπείρου.

“Δεδομένης της τρέχουσας διάθεσης, υπάρχουν προφανώς ανησυχίες για το αν θα είναι τρεις ημέρες ή θα είναι τρία χρόνια”, αναφέρει αναλυτής της National Australia bank.

Στο μεταξύ, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτοξεύθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η βλάβη σε ένα βασικό σύστημα αγωγών που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας και στην Γηραιά Ήπειρο διέκοψε την παροχή.

Η Ευρώπη πάντως ακολουθεί τον βηματισμό των αγορών σε Ασία και ΗΠΑ. Η Wall χθες πραγματοποίησε τη χειρότερη συνεδρίασή της από τον Ιούνιο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ στο “κόκκινο” κινούνται σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην Ιαπωνία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο μήνυμα που θα στείλει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας, στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ.

Η αισιοδοξία ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υιοθετήσει λιγότερο επιθετική στάση, προχωρώντας με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, έχει εξανεμιστεί μετά τις επιθετικές δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες ημέρες, που επισημαίνουν την ανάγκη να τιθασευθεί ο υψηλος πληθωρισμός.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Fed θα επαναλάβει στο τέλος της εβδομάδας ότι βασική προτεραιότητα της τράπεζας είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα διακινδυνεύσει να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στις 431 μονάδες, με τις μετοχές των Ομίλων ΜΜΕ να καταγράφουν τις σημαντικότερες απώλειες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 0,35% στις 13.185 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει κτά 0,5% στις 6.345 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,3% στις 7.510 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,17% στις 22.130 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στο -0,3% στις 8.260 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk βλέπει τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 2,7% μετά τη μείωση του στόχου τιμής από τη Citi.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More