fbpx

Ευρωσοσιαλιστές: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή – Χρωστάει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης

0 154
Στην ΕΕ η παράνομη παρακολούθηση από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης συνιστά «παραβίαση του κράτους δικαίου και των αρχών της δημοκρατίας που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη μας», είπε σε δηλώσεις της στο EURACTIV και τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο η επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Ιράτσε Γκαρσία.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πολύ ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρωστάει ισχυρές και ξεκάθαρες εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και στα κόμματα αναφορικά με το εάν γνώριζε και την ευθύνη του για αυτό το σκάνδαλο», τόνισε η Ισπανίδα.
«Γι’ αυτό και το αδελφό μας κόμμα στην Ελλάδα [ΠΑΣΟΚ] έχει ήδη ζητήσει τη δημιουργία ειδικής εξεταστικής επιτροπής, για τον καθορισμό κάθε είδους ευθύνης», πρόσθεσε.
Η Γκαρσία, στενός σύμμαχος του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ, υπογράμμισε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει και παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη, «ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του».
«Γι’ αυτό κάλεσα την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει επειγόντως από τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν πλήρη έρευνα καθώς και να αποκαλύψουν τους λόγους πίσω από την παρακολούθηση», είπε.
Στο ερώτημα εάν το σκάνδαλο μειώνει τις πιθανότητες δυνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές, απάντησε:
«Δεν είναι ο ρόλος μου να μπαίνω στην εσωτερική πολιτική ή να προβλέπω σενάρια μετά τις εθνικές εκλογές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την ευρωπαϊκή προοδευτική οικογένεια είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή καθοδηγούμενη από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».
Τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες Μητσοτάκη
Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφηκε από την EURACTIV στις 27 Ιουλίου, όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε: «Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – επίσης μέλος του ΕΛΚ – παραμένουν προς το παρόν σιωπηλοί για το θέμα όλο αυτό το διάστημα.
Δεν παρέλειψαν, όμως, τόσο η φον ντερ Λάιεν όσο και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να εκδώσουν ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συγχαίροντας την κυβέρνηση για το τέλος του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας.
Πηγή του ΕΛΚ, που μίλησε στην EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτίμησε ότι ο Μητσοτάκης ήταν «τυχερός» καθώς το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στα μέσα του καλοκαιριού.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρείται το ισχυρότερο μέλος του ΕΛΚ που βρίσκεται σε εξουσία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένεται η πολιτική υποστήριξη της ηγεσίας του ΕΛΚ.
«Δεν θα πυροβολήσουν το τελευταίο τους προπύργιο», είπε η πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι το σκάνδαλο μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του Μητσοτάκη να αναζητήσει έναν «διεθνή ρόλο» στην πολιτική του καριέρα μετά την αποχώρηση του από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More