fbpx

Ευτυχώς, εξωτερική πολιτική κάνει ακόμα ο Τσίπρας…

0 400

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύσσωμα τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, οι σύμβουλοι του Μαξίμου και η πλειονότηα των βουλευτών της Ν.Δ., όπου σταθούν και όπου βρεθούν, βρίζουν ασύστολα τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, όμως, αν δει κάποιος τα πράγματα με το ψύχραιμο μάτι του ουδέτερου παρατηρητή, τότε διαπιστώνει πως ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθεί, στην εξωτερική πολιτική της χώρας, τους δρόμους που είχε «ανοίξει» ο πρώην πρωθυπουργός. Σωστά πράττει κι ας μην πρόκειται να του το αναγνωρίσει ποτέ. Είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τον μόνο τομέα πολιτικής, στον οποίο δεν τα έχει θαλασσώσει ακόμα το «επιτελικό κράτος»;

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για την αγορά των φρεγατών Belharra και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Μία συμφωνία η οποία, πράγματι, είναι κέρδος για την Ελλάδα. Σε ποιο βαθμό τη θωρακίζει, είναι κάτι που θα κριθεί στο μέλλον και από τις προκλήσεις, που σίγουρα θα υπάρξουν από την Τουρκία.

Όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι, η συμμαχία με τη Γαλλία «σφυρηλατήθηκε» με κόπο, από το 2015 και μετά, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Αφού είχε προηγηθεί η μακρά περίοδος, που η Ελλάδα ήταν δεμένη στο άρμα της Γερμανίας, ελέω Σημίτη. Και κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να ξεχνά (όπως επανειλημμένα κάνει ο κ. Μητσοτάκης) το «Ελλάς – Γαλλία- Συμμαχία», επί εποχής του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τον Ιούνιο του 2019, όταν και πάλι η Τουρκία καταπατούσε το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο, ο Εμμανουέλ Μακρόν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω».

Η συμφωνία για τις φρεγάτες, αλλά και για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση, ήδη από το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε «στον πάγο» επί δύο χρόνια με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης (και με γερμανικό «δάκτυλο») και επιστρέφει στο προσκήνιο αν και με καθυστέρηση.

Αλλά δεν είναι η συμμαχία με τη Γαλλία η μόνη παρακαταθήκη της περιόδου Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική. Το 2016, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού, συγκροτήθηκε η Σύνοδος των Χωρών του Ευρωπαϊκού νότου. Σήμερα, ο Κ. Μητσοτάκης χειροκροτείται από τα ΜΜΕ για την πρόσφατη συμμετοχή του σε αυτή. Τα 2018, όταν η Σύνοδος έγινε στην Αθήνα, τα ίδια ΜΜΕ φρόντιζαν να την αποκρύψουν.

Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, την οποία υπέγραψε με τυμπανοκρουσίες η νυν κυβέρνηση, δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η τριμερής διακήρυξη Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, του Οκτώβριο του 2016, που περιλάμβανε συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ενέργειας, «σφυρηλατήθηκε» επίσης από τον Αλέξη Τσίπρα.

Και να μην αναφερθούμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία, στην καταγγελία της οποίας στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία ο σημερινός πρωθυπουργός, αγγίζοντας τα όρια της φαιής προπαγάνδας. Σήμερα, βεβαίως, θα γελάει κάτω από… τα μουστάκια του ο Μητσοτάκης, που ο προκάτοχός του, τού εξασφάλισε μία ήσυχη θητεία στο Μαξίμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα βόρεια σύνορα της χώρας. Κι ας κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει τις «Πρέσπες», κρατώντας στο συρτάρι τα εφαρμοστικά μνημόνια, για τα μάτια του Σαμαρά.

Ας συνεχίζει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, στο δρόμο που χάραξε ο Αλέξης κι ας μην το παραδέχεται… Είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More