«Φιτιλιά» από τον Τραμπ στα διεθνή χρηματιστήρια!
Η επιβολή δασμών σε χάλυβα – αλουμίνιο φέρνει στο προσκήνιο την απειλή παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και κλονίζει τις αγορές.
Νέα αναταραχή προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια η πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και να «φρενάρει» την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Μετά τη χθεσινοβραδινή πτώση στην Wall Street με σοβαρές απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας και τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που επηρεάσθηκαν ιδιαίτερα από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η οικονομία της Ευρώπης στηρίζει την ανάκαμψή της στον εξαγωγικό δυναμισμό.
Λίγο πριν το κλείσιμο, ο Dax έχανε περίπου 2%, ενώ οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 50 έφθαναν το 1,78%. Σημαντικές εισροές καταγράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί προς το 0,6%.
Η πτώση συνεχίσθηκε στην Wall Street, με τον S&P 500 να ανοίγει με απώλειες 1,02%. Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας VIX, που είχε υποχωρήσει κάτω από το 20, αυξήθηκε απότομα στο 25, υποδηλώνοντας την επιστροφή της αστάθειας στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πάντως, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» είχε φθάσει σε τιμές κοντά στο 50.
Η προαναγγελία της επιβολής δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από τον πρόεδρο Τραμπ είχε στόχο να περιορίσει τις φθηνές εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, αλλά περισσότερο πλήττονται εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, αφού ο όγκος των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Το ζητούμενο για τις αγορές είναι να διαπιστώσουν αν η κίνηση του Αμερικανού προέδρου θα προκαλέσει μόνο κάποια αντίμετρα από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στις ίδιες πρώτες ύλες (χάλυβας και αλουμίνιο), ή αν θα αναπτυχθεί κάποια δυναμική γενικευμένου εμπορικού πολέμου, που θα είχε σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Προς το παρόν, οι αντιδράσεις των περισσότερων θιγόμενων κυβερνήσεων είναι σχετικά επιφυλακτικές και ιδιαίτερα από την πλευρά της Κίνας δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ακρότητες.
Πάντως, ο συνδυασμός των ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ με την αύξηση των εντάσεων στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου δεν βοηθά τις αγορές να σταθεροποιηθούν, μετά την αναταραχή που ξέσπασε στις αρχές του μήνα.