Φωτιές – Γάλλοι πυροσβέστες περνούν από τη Γορτυνία και οι κάτοικοι τους χειροκροτούν
Μία ακόμη συγκλονιστική στιγμή απο τη μάχη των πυρκαγιών βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Το πέρασμα των γάλλων πυροσβεστών από το Σταυροδρόμι Γορτυνίας συνοδεύτηκε από το χειροκρότημα των κατοίκων της περιοχής.
Γάλλος πυροσβέστης: Είχαμε την εντύπωση πως καίγεται ολόκληρη η χώρα
«Πρέπει να δίνουμε γρήγορα το “παρών” και να είμαστε έτοιμοι να πάμε οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή»: Ο Νικολά Φορ, Γάλλος πυροσβέστης που εστάλη για ενισχύσεις στην Ελλάδα, διαπιστώνει πως οι επεμβάσεις στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
«Μετά την επέμβασή μας στις σφοδρές πυρκαγιές στη Σουηδία (το καλοκαίρι του 2018), πειστήκαμε πως οι πυρκαγιές μπορεί να πλήξουν οποιαδήποτε χώρα και πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», διαβεβαιώνει ο αντισυνταγματάρχης Νικολά Φορ.
Αυτός ο 55χρονος πεπειραμένος πυροσβέστης αναχώρησε το βράδυ της Πέμπτης για την Αθήνα, με το πρώτο απόσπασμα Γάλλων πυροσβεστών που εστάλη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας. Έδωσε τηλεφωνικά τη μαρτυρία του ενώ η μονάδα του επρόκειτο να κατευθυνθεί προς την περιοχή των Τροπαίων στην Αρκαδία, αφού έδωσε μάχη με τις πυρκαγιές βόρεια της Αθήνας.
Στο εξωτερικό, οι Γάλλοι πυροσβέστες «αντιμετωπίζουν μερικές δυσκολίες», παραδέχεται ο Νικολά Φορ, «για παράδειγμα στην Ελλάδα η σύνδεση των σωλήνων δεν είναι ίδια με τη Γαλλία». «Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, προσαρμοζόμαστε», διαβεβαιώνει.
Η εμπειρία αυξάνεται με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η προετοιμασία των πυροσβεστών: «Στο μέλλον θα μπορούμε να προβλέπουμε καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σ’ αυτές τις αποστολές και επίσης θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους δικούς μας μηχανισμους με βάση αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό», εξηγεί.
Χθες, Τρίτη, έφθασε στην Ελλάδα ένα νέο απόσπασμα Γάλλων πυροσβεστών, ανεβάζοντας το προσωπικό της γαλλικής δύναμης αρωγής σε 140 ανθρώπους. Μαζί τους έχουν φθάσει μια πενηνταριά οχήματα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Είναι μια καλή είδηση για τον κ. Φορ, ο οποίος εκτιμά πως το υλικό αυτό «θα μας προσφέρει πολλά σε όρους αυτονομίας».
Έχοντας μόλις φθάσει στην Ελλάδα με το νέο αυτό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Φρεντερίκ Γκος, 56 ετών, διαπιστώνει: «Οι καύσωνες και η ξηρασία, που πάντοτε υπήρχαν στη Μεσόγειο, επανέρχονται όλο και συχνότερα και έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση».
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα γύρω από τη Μεσόγειο, απ’ ό,τι σε παγκόσμιο επίπεδο, στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, σύμφωνα με έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την περιοχή αυτή «θερμό σημείο» της κλιματικής αλλαγής.
Η τοπογραφία της Ελλάδας, λέει ο πυροσβέστης αυτός, «είναι αντίστοιχη με αυτή της νότιας Γαλλίας», μιας περιοχής που έχει γνωρίσει στο παρελθόν πολύ μεγάλες πυρκαγιές, όμως στις αρχές του φετινού Αυγούστου προστέθηκαν παράγοντες που επιδείνωσαν την κατάσταση στην ελληνική επικράτεια: «Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, μήνες χωρίς βροχή και σφοδροί άνεμοι, ένα καταραμένο κοκτέιλ».
Πέρα από τις συνθήκες αυτές, «αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές εκδηλώνονται ταυτόχρονα», λέει ο Νικολά Φορ. «Όταν φτάσαμε, υπήρχαν πυρκαγιές προς την Αθήνα, στην Εύβοια, είχαμε την εντύπωση πως καιγόταν ολόκληρη η Ελλάδα», εξηγεί.
Όπως και στη νότια Γαλλία, «οι φωτιές ξεκινούν από πολύ ευαίσθητες αγροτικές ζώνες, όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες που πρέπει να προστατευθούν». Έχοντας τραυματικές μνήμες από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές και κυρίως από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018 στο Μάτι, «οι κάτοικοι ζουν κάτι δραματικό, κάτι που τους κάνει να υποφέρουν πολύ», αισθάνονται οι Γάλλοι πυροσβέστες.
«Έχουν μεγάλη ευαισθησία για τη δέσμευση της Γαλλίας, καθημερινά δεχόμαστε αυθόρμητες και ελικρινείς ευχαριστίες», αφηγείται ο Νικολά Φορ.
Η ευρωπαϊκή βοήθεια, στην οποία εντάσσεται η έλευση των Γάλλων, «ανακούφισε τους Έλληνες, που χάρηκαν πολύ βλέποντάς μας να φτάνουμε, με φρέσκες ομάδες και κατάλληλα μέσα», εξηγεί ο Φρεντερίκ Γκος.