Φρένο στην παραξενοδοχία με το σχέδιο νόμου της Κουντουρά
Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί σχέδιο Νόμου για την αντιμετώπιση της παραξενοδοχίας. Αυτό απάντησε στο βουλευτή Χανίων κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Η κ . Κουντουρά βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ώστε το νέο νομοσχέδιο να λύνει επί της ουσίας το χρόνιο πρόβλημα της παραξενοδοχειακής δραστηριότητας με αυστηρές ρυθμίσεις. Μέχρι σήμερα με τη δήθεν “οικονομία διαμοιρασμού” το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να χάνει εκατ. ευρώ καθώς δεν καταβάλλονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Το 2015 ο τζίρος που διέφυγε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ με βάση εκτιμήσεις του ΞΕΕ, ενώ υπολογίζεται ότι αυξάνεται ετησίως κατά 30%-50%.
Αυστηρές προδιαγραφές
Το σχέδιο νόμου εκτός από τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων όσων διαθέτουν τις κατοικίες τους προς τουριστική χρήση, θα τυποποιεί τις προϋποθέσεις και τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα απαιτούνται. Με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα τόσο των ιδιοκτητών ξενοδοχείων όσο και των ίδιων των εκμισθωτών κατοικιών για τουριστική χρήση, αφού θα προσδιορίζεται το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινούνται για να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα με νόμιμο τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την παραξενοδοχία τουλάχιστον 8.000 ακίνητα λειτουργούν σε “σκιώδη οικονομία” στην πρωτεύουσα.
Εν τω μεταξύ, το ποσό των 350 εκατ. ευρώ χάνει το δημόσιο από τη φιλοξενία τουριστών σε παράνομα καταλύματα και προκαλεί απώλεια 12 εκατ. διανυκτερεύσεων σε νόμιμες επιχειρήσεις φιλοξενίας, δηλαδή 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή, ενώ παράλληλα χάνονται και 15.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η απουσία φορολόγησης των εισοδημάτων ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια 260 ως 276 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ετησίως αν το κράτος φορολογούσε όπως στα εισοδήματα από ενοίκια. Η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 ως 28 εκατ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού αντίστοιχη φορολόγηση με τα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 ως 353 εκατ. ευρώ ετησίως.