Οι εντονότερες πιέσεις που ασκούν τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών, για πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, δημιουργούν ισχυρό ανάχωμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια για φθηνότερη ενέργεια.
Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης
Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις του κουαρτέτου, περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και το νερό, κάτι που όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν απορρίψει με κάθε τρόπο.
Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε «σχιζοφρένεια» τη νέα απαίτηση των Θεσμών, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα, όπως και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.
Οι νέες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών (τι πρωτότυπο!) διατυπώθηκαν τη στιγμή κατά την οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται μία σειρά από μέτρα, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα νοικοκυριά, με ελκυστικούς όρους (χωρίς προκαταβολή, 36 δόσεις), αλλά και με γενναίες εκπτώσεις.
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση νέου προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάνοντας σαφές ότι η επιτυχία αυτού του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη μείωση των τιμολογίων της προς όλους τους πελάτες της.
Την ίδια στιγμή, οι χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου δίνουν τη δυνατότητα για μείωση των τιμών και στις αντλίες των πρατηρίων, ενώ η πρόταση για αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης δημιουργεί αναταραχή στην αγορά και θα μπορούσε να εξαλείψει οποιαδήποτε θετική επίδραση που προκύπτει από τη διεθνή συγκυρία.
Χάνεται η εμπιστοσύνη
Επιπρόσθετα, η εφαρμογή νέων «εργαλείων», όπως η διακοψιμότητα και το μοντέλο ΝΟΜΕ, μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλότερο κόστος, κυρίως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά μέσα στο γενικότερο κλίμα που δημιουργείται από τις «σχιζοφρενικές» απαιτήσεις των δανειστών, χάνεται η εμπιστοσύνη και συνθλίβεται η όποια καλή διάθεση για αποτελεσματικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που έγινε την Τρίτη, πριν από την αναχώρηση των τελευταίων, δεν συζητήθηκαν τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και της αύξησης των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά υπήρξε συμφωνία επί της πρότασης της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ και για τις δημοπρασίες ενέργειας.