Γ. Μπασκόζος: Με τρεις κινήσεις θα μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες ενάντια στα σκουπίδια και στον καύσωνα
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια δυσοσμία και επικινδυνότητα των σκουπιδιών, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που έρχεται, πέρα από το αν θα λήξει το θέμα με τους συμβασιούχους, είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας Στο Κόκκινο και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη, υπογραμμίζοντας και τις οδηγίες που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Δεν υπεισέρχομαι στη δίκαιη ή όχι αντιπαράθεση που έχουν οι εργαζόμενοι με την εκάστοτε κυβέρνηση … ως ΓΓ και λειτουργός της Υγείας όφειλα να προετοιμάσω τον κόσμο, για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό δεν είναι μόνο η άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και τα μέτρα σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να γίνει, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι», είπε ο κ. Μπασκόζος.
«Το πρώτο θέμα είναι το επικίνδυνο κοκτέιλ με τον καύσωνα. Είναι Καλοκαίρι, τα σκουπίδια είναι πολλά και δεν έχουμε την κουλτούρα να τα βάζουμε σε ανθεκτικές σακούλες -κάτι που έπρεπε να κάνουμε ούτως ή άλλως- καλά κλεισμένα, ώστε να μην σκορπίζουν στους δρόμους … μαζεύονται έντομα, τρωκτικά, αυξάνεται η δυνατότητα για μετάδοση νοσημάτων», σημείωσε.
Κατά συνέπεια, «η πρώτη και καλύτερη λύση είναι να βρεθεί λύση ανάμεσα σε Πολιτεία και εργαζόμενους και να μαζευτούν τα σκουπίδια».
Ωστόσο, «η ανάγκη άμεσης αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους όπως είναι νοσοκομεία, κέντρα υγείας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, γηροκομεία, μεγάλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι υποχρέωση, πρέπει να γίνει, πρέπει να το φροντίσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι», όπως τόνισε, ενώ σημείωσε ότι αυτή η ευθύνη αναλαμβάνεται σε πολλές περιπτώσεις και γίνονται οι αποκομιδές. «Όπου δεν γίνεται, χτυπάω το καμπανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπασκόζος συνέχισε σημειώνοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι πολίτες, ο πληθυσμός, μας ενδιαφέρουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Και αυτοί, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι απαραίτητο να προσέξουν ιδιαίτερα και οι υπηρεσίες που τους απασχολούν να τους δώσουν όλα τα εφόδια, ό,τι πρέπει, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι».
Η τρίτη επισήμανση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας αφορούσε την προσοχή που πρέπει να υπάρχει «στην επαφή μας με τα ζώα. Οι αγαπημένοι σύντροφοι των ανθρώπων πρέπει να μην αφήνονται να πηγαίνουν να τσαλαβουτούν στα σκουπίδια, γιατί γίνονται μεταφορείς».
Θύμισε επίσης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε λίγο πιο τεχνικές οδηγίες για την διαχείριση της κατάστασης:
- να διαχωρίζονται τα τρόφιμα από τα αδρανή υλικά
- οι άδειες συσκευασίες να ξεπλένονται για να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφίμων
- η συλλογή να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, κάτι που πάντα θα έπρεπε να γίνεται