G- Fish: Από τον Ταΰγετο «σερβίρει» πέστροφα, σολωμό και οξύρυγχο στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας
Εδώ στο όμορφο κεφαλοχώρι του Βόρειου Ταϋγέτου , στο Καστόρι στο Νομό Λακωνίας λειτουργεί εδώ και 48 χρόνια η «G- Fish», η εταιρία της Οικογένειας Γεροντίδη που συνεχίζει με πολύ μεράκι την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση, προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως: πέστροφα, σολομό, οξύρρυγχο , χαβιάρι, φρέσκα αλλά και καπνιστά.
Η G-FISH είναι άλλο ένα «success story» το οποίο δεν κρύβει «φοβερές συνταγές και μυστικά» παρά μόνο πρωτοβουλία, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και πολλή σκληρή δουλειά.
Η fmvoice.gr επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Καστανιά ( Καστόρι) του Νομού Λακωνίας και μίλησε με τον Γιάννη Γεροντίδη , ο οποίος συνεχίζει σε πείσμα των καιρών και παρά την κρίση την παραδοσιακή επιχείρηση του πατέρα του Μιχάλη.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Γεροντίδης αναφερόμενος στην εξελικτική διαδρομή της εταιρίας του υποστηρίζει χαρακτηριστικά τα εξής :
«Η G-fish , είναι μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση με παρουσία άνω των 45 ετών στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας. Τα φρέσκα αλλά και καπνιστά προϊόντα μας που παράγονται από την μονάδα μας είναι σε ετήσια δυναμικότητα 25 τόνων περίπου. Χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις μας, τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, καθώς και τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες η G-FISH καθίσταται ειδική σε υψηλής ποιότητας γκουρμέ και καπνιστά προϊόντα. Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με παραδοσιακό τρόπο χωρίς την χρήση συντηρητικών,ενισχυτικών γεύσης και χρωστικών ,όπως δηλαδή θα τα φτιάχναμε και στο σπίτι μας για να τα γευτούμε εμείς και τα παιδιά μας .Με φροντίδα και υπευθυνότητα,στο εργαστήριό μας εφαρμόζουμε σύστημα διασφάλισης υγιεινής κατά iso 22000 πιστοποιημένο από την EUROCERT».
Οι δυσκολίες τον δυνάμωσαν
Βέβαια, τα πράγματα δεν κύλησαν σαν σε παραμύθι και ο κ. Γιάννης Γεροντίδης αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες για να φτάσει σήμερα η G-Fish και τα προϊόντα της να γίνουν brand και να χρησιμοποιούνται από γνωστούς σέφ όλης της Χώρας
Σε ηλικία είκοσι χρόνων χάνει τον πατέρα του, αλλά έχοντας στο πλευρό του τις δύο αδελφές και τη μητέρα του και παράλληλα με τη διάθεση της ζωντανής πέστροφας του Ταϋγέτου σε ταβέρνες, αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική του πρωτοβουλία. Το 2001 παρήχθη ο πρώτος φρέσκος ελληνικός σολομός στην Ελλάδα και το 2003 επαναλειτουργήσει το καπνιστήριο που είχε δημιουργηθεί το 1993. Στην πορεία προστέθηκε και ο οξύρρυγχος, που δίνει ένα τρυφερό φιλέτο καθώς και το περίφημο χαβιάρι του σολομού (μπρικ).
H G-fish… στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας
Μια μεγάλη επιτυχία της ατομικής επιχείρησης «G-Fish -Γιάννης Γεροντίδης» είναι ότι έβαλε τη Σπάρτη και τη Λακωνία στο σύγχρονο επιχειρηματικό – γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. «Τα προϊόντα που παράγω», επισημαίνει ο κ. Γεροντίδης, «είναι φτιαγμένα με φυσικούς τρόπους, βασισμένα σε δοκιμασμένες παραδοσιακές τεχνικές χωρίς να προστίθεται κανενός είδους χημικό ή συντηρητικό.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Γεροντίδη το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι από την μονάδα μας αναβλύζουν πηγαία νερά του Ταΰγετου, γεγονός που μας διασφαλίζει άριστο περιβάλλον διαβίωσης για τα ψάρια, απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα και μολύνσεις του περιβάλλοντος.
Ανύπαρκτα τα χρηματοδοτικά εργαλεία
«Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε κάποιες τοπικές αλυσίδες στην Σπάρτη και στην Καλαμάτα, σε ξενοδοχεία, γνωστά delicatessen στην Αθήνα , στο δίκτυο της yolenis.com, μεζεδοπωλεία, γνωστά εστιατόρια όπως ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας, ενώ από πέρσι προσπαθούμε να γίνουμε εξωστρεφείς . Όμως αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι πρότυπες οικογενειακές επιχειρήσεις χρειάζονται πραγματικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την παραγωγή μας, να ανακαινίσουμε τις εγκαταστάσεις μας και να πάρουμε νέες μηχανές τυποποίησης . Από το 2006 έως σήμερα έχουμε μπορέσει και πάρει με πολύ κόπο 140.000 ευρώ από πρόγραμμα της Ε.Ε που αφορούσε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας. Από τότε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και από ιδία κεφάλαια αναπτυσσόμαστε βήμα – βήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεροντίδης.