Γ. Καραμέρος: Ο πλούτος που παράγεται δεν διαχέεται στους εργαζόμενους
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Καραμέρος, καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024, με τον Γιώργο Παπαδάκη και συμμετέχοντες τον Γιάννη Σμυρλή από τη ΝΔ και την Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
Ο όποιος πλούτος παράγεται καταλήγει σε όλο και λιγότερα χέρια:
Μετά από έξι χρόνια έφτασαν οι Έλληνες να έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά η Eurostat, πριν λίγες μέρες. Ο όποιος πλούτος παράγεται δεν διαχέεται στους εργαζόμενους, που είναι οι φτωχότεροι της Ευρώπης, αλλά οδεύει αποκλειστικά προς μια μικρή οικονομική ολιγαρχία. Είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική αξία των μισθών μας και στις συντάξεις μας, πιο κάτω από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία. Τελευταία η Ελλάδα, δυστυχώς. Μετά από έξι χρόνια πολύ μεγάλων ευκαιριών και μετά την πανδημία με τα χρήματα που έπεσαν στην αγορά, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Διευρύνονται οι ανισότητες, παράγεται πλούτος που πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη ολιγαρχία.
Σκληρή και γόνιμη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Εμείς θα κάνουμε σκληρή και γόνιμη αντιπολίτευση. Θα συνεχίσουμε. Και δεν θέλω να μπω καθόλου σ’ αυτή τη διελκυστίνδα, (σ.σ. μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) μετά τα «χάδια» στις τράπεζες. Γιατί στην πραγματικότητα και πρέπει το γνωρίζουν οι πολίτες, αυτές οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση αγγίζουν μόνο το 7,5% των προμηθειών των τραπεζών. Το 92,5% έμεινε ανέγγιχτο
Για την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικού μετώπου:
Χρειάζεται προοδευτικό μέτωπο με πρόταση. Η κυβέρνηση δημιουργεί μια αίσθηση ότι υπάρχει σταθερότητα και ότι, τι να κάνουμε, δεν είμαστε και πολύ καλά, αλλά αυτό είναι, δεν υπάρχει άλλο. Όχι. Προοδευτικό μέτωπο. Συνεργασίες. Σκληρή αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση. Όχι «ταγκό» συναίνεσης. Ένα σοβαρό μέτωπο που το 2025 θα αλλάξει τα πράγματα. Και όποιος το τορπιλίζει να έχει την ευθύνη και το κόστος.
Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει υπηρεσίες και υποδομές:
Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την ενέργεια, δείτε τι έχει γίνει με το ρεύμα. Στην Υγεία, πρώτοι στην ιδιωτική δαπάνη σε όλη την Ευρώπη, τελευταίοι στη δημόσια δαπάνη. Στην Παιδεία δυσκολεύει το δρόμο προς τα πανεπιστήμια, αβαντάρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πηγαίνει ο πλούτος προς τα εκεί.
Είδατε τι έγινε με τις υποδομές στην παραλιακή κύριε Παπαδάκη; Να σας πω εγώ κάτι που δεν έφτασε στα κανάλια, με τον ΔΕΔΔΗΕ; Το ηλεκτρικό Δίκτυο, τις ημέρες των Χριστουγέννων από τον Μαραθώνα μέχρι το Λαύριο, είχε 300 βλάβες. Με ένα συνεργείο και ένα γερανοφόρο όχημα, έμειναν άνθρωποι 2 και 3 μέρες χωρίς ρεύμα. Διάλυση των υποδομών. Κέρδη για τους ιδιώτες και φτωχοποίηση για τους περισσότερους πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό χρειάζεται σκληρή αντιπολίτευση.
Για τα μέτρα σχετικά με τους ανήλικους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Είναι πεδίο συναίνεσης το πως θα προφυλάξουμε τα παιδιά από την ψηφιακή μετάβαση, που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Αλλά, μια που άνοιξε τον διάλογο με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, όπως μας λέει ο κύριος Σμυρλής, η κυβέρνηση, ας βάλει «χέρι» και στους παρόχους, όπου κι εκεί έχουμε ένα καρτέλ, με τις δεύτερες ακριβότερες τιμές στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη μετά το Βέλγιο αλλά ταυτόχρονα το πιο αργό ίντερνετ, τελευταίοι και δω στους δείκτες DESI.
Για την ανάγκη αντιμετώπισης των καρτέλ:
Τα καρτέλ δεν είναι μόνο στα τρόφιμα. Είναι και στην ενέργεια, στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι και στις τράπεζες. Είναι σε μια σειρά δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και προϊόντων που η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτα. Βάζει, λοιπόν, στο τραπέζι θέματα που είναι ανώδυνα στην πραγματικότητα για τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιρειών. Βάζει θέματα για τα οποία δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συναινέσουμε. Αλλά να μην αφήνει στο απυρόβλητο αυτό που έχει φέρει τους Έλληνες να έχουν τη χειρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.
Απευθυνόμενος στον κ. Σμυρλή: Δεν μπορείτε να αφήνετε ανεξέλεγκτη την αγορά. Να έχουν φτάσει οι πολίτες να αγωνιούν, με το εισόδημα που έχουν να τους τελειώνει την εικοστή ημέρα του μήνα στην καλύτερη περίπτωση. Να αφήνετε τους μικροσυνταξιούχους χωρίς επιταγή ακρίβειας. Εδώ είχε και ρεπορτάζ ο κύριος Παπαδάκης, που καθυστέρησαν να πάρουν το επίδομα ανεργίας οι άνεργοι. Μπάχαλο με το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτή είναι η καθημερινότητα, όχι η ατομική ευθύνη των γονέων αν θα κλειδώνουν ή όχι το τηλέφωνο των παιδιών.