fbpx

Γ. Πιτσιλής: Ομολογία παταγώδους αποτυχίας η παράταση των δηλώσεων

0 107

Ανεπαρκής θεωρείται ήδη από τώρα η παράταση των 29 ημερών που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων. Ο λόγος είναι ότι καθημερινά υποβάλλονται κατά μέσο όρο περίπου 42.000 δηλώσεις και για να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των 6,44 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει φέτος να κατατεθούν θα πρέπει πλέον ο μέσος αυτός ημερήσιος ρυθμός υποβολής να διπλασιαστεί!

Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατον, παρά το γεγονός ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί εργάζονται καθημερινά πυρετωδώς για περισσότερο από τα 2/3 του 24ώρου. Κι αυτό διότι καλούνται να διεκπεραιώσουν δεκάδες υποχρεώσεις πελατών τους και, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική συμπλήρωση και αποστολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά η Α.Α.Δ.Ε., μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου 2022 είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί συνολικά 3.571.307 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, ενώ το σύνολο των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος για το 2021 υπερβαίνει τα 6,44 εκατομμύρια. Συνεπώς, μέχρι την 30η-6-2022 που έληγε κανονικά η προθεσμία θα έπρεπε να υποβληθούν περίπου 2.900.000 δηλώσεις! Θα έπρεπε δηλαδή κατά το επταήμερο διάστημα από τις 24-6-2022 έως τις 30-6-2022 να υποβάλλονταν κάθε μέρα περίπου 414.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο, πράγμα αδύνατο.

Αναγκαστικά, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγήθηκε στην απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για άλλες 29 ημέρες. Συνεπώς, από τις 24-6-2022 έως τις 29-7-2022, δηλαδή σε διάστημα 36 ημερών θα πρέπει να υποβληθούν οι υπόλοιπες 2.900.000 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περίπου 80.500 δηλώσεις. Δηλαδή, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής των δηλώσεων (ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε περίπου 42.000 δηλώσεις) θα πρέπει, ουσιαστικά, να διπλασιαστεί! Και αυτό όμως θεωρείται αδύνατο διότι κατά την ίδια περίοδο οι λογιστές θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλες σημαντικές υποχρεώσεις, όπως η συμπλήρωση των στοιχείων των αιτήσεων για την λήψη των επιδοτήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα από εκατομμύρια δικαιούχους πελάτες τους, η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και πλήθους άλλων δηλώσεων με προθεσμίες που λήγουν στα τέλη Ιουλίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να πληρωθούν εμπρόθεσμα οι μηνιαίες δόσεις των φόρων εισοδήματος, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και πολλών άλλων φόρων που οφείλουν οι πελάτες καθώς και οι δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης παλαιότερων φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποχρεώσεις που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν οι λογιστές μέσα στον Ιούλιο είναι περισσότερες από κάθε άλλο μήνα και ο φόρτος εργασίας που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας είναι τεράστιος, οπότε δεν θα είναι σε θέση να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις με ρυθμούς γρηγορότερους από τους ήδη εντατικούς με τους οποίους εργάζονται.

Την ίδια ώρα, θα υπάρχει και μεγάλη πίεση προς τους λογιστές από τους φορολογούμενους που βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δικαιούνται την κρατική επιδότηση των 45 έως 100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν την τρίμηνη περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022. Οι φορολογούμενοι αυτοί επείγονται να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου, στη συνέχεια, να έχουν το χρονικό περιθώριο για να υποβάλουν τις αιτήσεις για την είσπραξη της επιδότησης στο τέλος Ιουλίου.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πολλοί φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθυστερούν και φέτος να υποβάλουν στην Α.Α.Δ.Ε, βεβαιώσεις αποδοχών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελευθέρους επαγγελματίες, βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και άλλα πληροφοριακά στοιχεία που είναι απαραίτητο να “φορτωθούν” στην ΄πλατφόρμα του TAXISnet προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδων φορολογουμένων. Οι καθυστερήσεις αυτές εμποδίζουν την επιτάχυνση των ρυθμών υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των λογιστών-φοροτεχνικών, οι οποίοι αναγκάζονται να αφήνουν σε εκκρεμότητα την υποβολή πολλών δηλώσεων.

Όλες αυτές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που περιγράψαμε θα γίνουν αιτία να μην καταστεί δυνατή η υποβολή του συνόλου των 6,44 εκατομμυρίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι τη νέα προθεσμία της 29ης Ιουλίου 2022, την οποία όρισε το υπουργείο Οικονομικών. Ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται από τώρα βέβαιο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αναγκαστεί να δώσει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 5 ή τις 8 Αυγούστου 2022. το βέβαιον είναι ότι και μέσα στο Αύγουστο οι λογιστές-φοροτεχνικοί θα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται εντατικά για να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος χιλιάδων πελατών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More