fbpx

Γ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση διαλύει τη Δημόσια Αμυντική Βιομηχανία

0 100

«Λουκέτο» ή (νέα) ιδιωτικοποίηση προσεχώς; Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η παραγωγικότητα των οποίων τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, έχουν πέσει σε τέλμα από το 2019, όταν δηλαδή ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν «όλα υπέροχα» επικοινωνιακά, τελικά το τι πραγματικά επικρατεί στα ΕΑΣ αποκαλύφθηκε το τελευταίο διάστημα, με την αιφνιδιαστική απόλυση 36 συμβασιούχων εργατοτεχνιτών από το εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου αλλά και τη διαρροή ότι το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε την παροχή 16 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΑΣ για λειτουργικά έξοδα λόγω του μειωμένου τζίρου τους μέχρι τώρα για το 2021, που μετά βίας φτάνει τα 4 εκατομμύρια, όταν το 2019 ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ!

Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών. Στην ερώτηση του ο βουλευτής περιγράφει την εικόνα που επικρατεί στα ΕΑΣ αλλά και την κόντρα που επικρατεί ανάμεσα στα δυο εμπλεκόμενα υπουργεία, το Οικονομικών και το Άμυνας, για την οικονομική στήριξη τους.

Σύμφωνα με πρόσφατο έγκυρο δημοσίευμα, κορυφαίος παράγων του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) αρνήθηκε αίτημα να εγκρίνει την παροχή επιπλέον 16 εκατομμυρίων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) λέγοντας: “Δεν μπορώ να δίνω στο πουθενά τα λεφτά των φορολογουμένων. Έχετε πάρει 30 εκατ. ευρώ και ζητάτε άλλα 16 με 4 εκατομμύρια τζίρο… Φέρτε δουλειές από το ΥΕΘΑ”. Το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών των ΕΑΣ στον δέκατο μήνα του 2021, φέρεται να είναι μόλις στο 13% του κύκλου εργασιών του 2019 (30,4 εκατομμύρια) φανερώνει την συνειδητή και ολοσχερή τελμάτωση της παραγωγής των εργοστασίων των ΕΑΣ και έχει ως απότοκο την επανειλημμένη ζήτηση ρευστών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

«Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία όπου η Διοίκηση των ΕΑΣ προβαίνει σε υπέρογκες δαπάνες, αφενός μέσω ακυρώσεων κεντρικών διαγωνισμών που είχαν προκηρυχθεί πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης και σε προκηρύξεις νέων με το πενταπλάσιο κόστος (σύναψη βιομηχανικών συνεργασιών, φύλαξη κοκ) και, αφετέρου, σε πλήθος πρόχειρων διαγωνισμών και απευθείας αναθέσεων δευτερευουσών υπηρεσιών (Ιστοσελίδα, Οργανόγραμμα, Μετατροπή Ήχου σε Εικόνα, Φωτογραφίες και Video, Υπηρεσίες Επικοινωνίας και Προβολής, Αποτύπωση Διαδικασιών Προμηθειών κοκ) που δεν έχουν σχέση με την αγορά πρώτων υλών και την ενίσχυση της παραγωγής και αθροιστικά ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Οι δε οικονομικές καταστάσεις του 2020 δεν έχουν καν εγκριθεί ως όφειλαν» σημειώνεται στην ερώτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρει και τις απολύσεις 36 εργατοτεχνιτών «που απασχολούνταν εδώ και 4 χρόνια αποτελούσαν τη «ραχοκοκαλιά» του παραγωγικού τμήματος του εργοστασίου.

Παράλληλα, υφαίνονται σενάρια για το μέλλον του υπερσύγχρονου εργοστασίου του Αιγίου, τα οποία αναπέμπονται σε επίσημες συζητήσεις μεταξύ επιτελών στα συναρμόδια Υπουργεία. Τα γεγονότα εξακολουθούν να πυροδοτούν αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αφού σημειώνεται η προβληματική διαχείριση της δημόσιας εταιρείας, ανάμεσα στα άλλα και η καθυστέρηση στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού στο Λαύριο, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Οικονομικών«για ποιους ακριβώς λόγους προχώρησε σε μαζικές απολύσεις που επηρεάζουν καταλυτικά την παραγωγή της ΕΒΟ Αιγίου και γιατί δεν μεριμνά για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου του Υμηττού;Αληθεύει ότι ο κύκλος εργασιών των ΕΑΣ έχει μειωθεί στο 13% (4 εκατομμύρια) του αντίστοιχου κύκλου εργασιών του 2019 ενώ οι δαπάνες (λειτουργικές και μη) αυξάνονται αδιαφανώς και αλματωδώς;»

Διαβάστε εδώ την επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More