Γ. Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Ο SSM επιμένει να «μπει χέρι» στο μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ
Ενστάσεις διατυπώνουν οι Βρυξέλες για τον τρόπο που θα «εκφραστούν» οι εγγυήσεις στο σχέδιο «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση των NPls των συστημικών τραπεζών. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά προς το παρόν, οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν αρθεί.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γεώργιος Χαντζηνικολάου επιβεβαίωσε την Τρίτη σε συζήτηση με δημοσιογράφους το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «F&M Voice και της ιστοσελίδας fmvoice.gr, σύμφωνα με το οποίο ο SSM ζητά πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, λόγω του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει επενδυτική διαβάθμιση.
Σημειώνεται ότι όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, είτε σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, είτε σε μετρητά, για το μηδενικό ρίσκο από τα ομόλογα, τα οποία θα εκδώσουν οι τράπεζες από την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι προτάσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι δύο:
1) Να «μπει χέρι» στο ταμειακό «μαξιλάρι» – απόθεμα των 35 δισ. ευρώ και να δοθούν άμεσα εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ σε μετρητά. Εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το απόθεμα αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τρέχουσες ανάγκες. Εκτός αν βαφτίσει το «κρέας, ψάρι» και υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» δεν αποτελεί τρέχουσα ανάγκη. Αλλά αν γίνει αυτό, προκύπτει άλλο πρόβλημα: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα υποστεί δεινό πλήγμα και τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου θα διευρυνθούν. Πρόκειται για απαγορευτικό δεδομένο σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προσφυγή στις αγορές για δανεισμό.
2) Η δεύτερη πρόταση, που θέτει προς συζήτηση ο SSM, είναι η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 120% του ποσού που απαιτείται για την εφαρμογή του «Ηρακλή», ύψους 12 δισ. ευρώ να δοθεί με ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα του Δημοσίου θα είναι της ίδιας χρονικής διάρκειας με τα αντίστοιχα ομόλογα junior, που πρόκειται να εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ο «Ηρακλής 2»
Ο κ. Χαντζηνικολάου εκτίμησε πως μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Ηρακλής» θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ενώ ο αυξημένος όγκος του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί οριστικά μέσω της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος.
«Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τη θετική κατεύθυνση στον τομέα της οικονομίας κι αυτό βοηθά στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της αγοράς», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και κάλεσε τις τράπεζες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
«Η χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και η διασφάλιση της διαφάνειας στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν τα κλειδιά που θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους, γεγονός που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, προεξέχουσας της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.