fbpx

Γαλλία: Καμία παραχώρηση στη Ρωσία

0 89

Η Γαλλία δεν διατίθεται να κάνει καμία παραχώρηση στη Ρωσία και θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων εισβολής της Μόσχας με αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, δήλωσε Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τη στάση του στη σύγκρουση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεχθεί κριτική από την Ουκρανία και τους συμμάχους της ανατολικής Ευρώπης μετά τη δημοσίευση συνεντεύξεων στις οποίες αναφέρεται ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην “ταπεινωθεί” η Ρωσία, ώστε όταν τελειώσουν οι μάχες να υπάρξει διπλωματική λύση.

“Όπως είπε ο πρόεδρος, θέλουμε μια ουκρανική νίκη. Θέλουμε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν έχει μιλήσει τακτικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας και την έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αν και δεν υπήρξε κάποια επιτυχία από γαλλικής πλευράς.

“Δεν υπάρχει κανένα πνεύμα παραχώρησης προς τον Πούτιν ή τη Ρωσία σε αυτά που λέει ο πρόεδρος. Όταν του μιλάει απευθείας, δεν πρόκειται για συμβιβασμό, αλλά για να πει πώς βλέπουμε τα πράγματα”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Γαλλία είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει σχετικά με την άδεια πρόσβασης στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ορισμένα από τα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας είναι έτοιμα να εξαχθούν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Είμαστε στη διάθεση των μερών ώστε να δημιουργηθεί μια επιχείρηση που θα επιτρέψει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού με πλήρη ασφάλεια”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτή η βοήθεια.

Η Μαύρη Θάλασσα, όπου βρίσκεται η Οδησσός, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά σιτηρών, πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 20 εκατ. τόνοι σιτηρών δεν μπορούν να ταξιδέψουν από την χώρα που ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Υπερασπιζόμενος τη θέση του Μακρόν, ο αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση του πολέμου με διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι ήταν βασικός υποστηρικτής των κυρώσεων και παρείχε ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ορισμένοι εταίροι στην Ευρώπη θεωρούν ότι η διατήρηση του διαλόγου του Μακρόν με τον Πούτιν υπονομεύει τις προσπάθειες να ωθηθεί ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρουμανία και τη Μολδαβία στις 14-15 Ιουνίου για να δείξει την υποστήριξη της Γαλλίας σε δύο από τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η Γαλλία έχει περίπου 500 στρατιώτες στη Ρουμανία και έχει αναπτύξει ένα σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος ως μέρος μιας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ της οποίας ηγείται εκεί. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα για να υπογραμμίσει τη δέσμευση του Παρισιού στη συμμαχία.

Ο Μακρόν δεν έχει μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει συμβολική πολιτική στήριξη, όπως έχουν κάνει άλλοι ηγέτες της ΕΕ και όπως θέλει η Ουκρανία. Ο προεδρικός αξιωματούχος δεν απέκλεισε μια επίσκεψη Μακρόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More