Γαλλία: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση
Τα συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων κάλεσαν σε ενίσχυση των κινητοποιήσεων, οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί που πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερο από δύο μήνες στη Γαλλία, σε ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.
Από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους απάντησε ότι «δεν θα υποχωρήσει» γιατί «πρόκειται για μια καλή μεταρρύθμιση».
Για όγδοη φορά από τα μέσα Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (300.000 σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 153.000 σύμφωνα με τις αρχές), κατέβηκαν στους δρόμους την Πέμπτη σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών.
Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.
Εννέα από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με τη CGT, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.
Το διασωματειακό στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου κάλεσε σε ανακοίνωσή του «να συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις».
Εκτός από τη συνέχιση των αποκλεισμών, μια ένατη ημέρα κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, με μια «δυνατή εθνική διαδήλωση» στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία, άνω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου.