fbpx

Gazprom: Είχε “μαγειρέψει” πριν τον πόλεμο και τις κυρώσεις

0 120

Μπορεί η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος εν γένει να επιβάλουν και να προγραμματίζουν αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων στην ρωσική “αρκούδα” και τους περίφημους ολιγάρχες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο όπως προκύπτει μέχρι τώρα, αυτός που πλήττεται περισσότερο, σίγουρα δεν είναι ο Πούτιν και οι ρωσικοί κολοσσοί.

Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Gazprom. Ο ενεργειακός γίγαντας σταμάτησε πρόσφατα την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη στιγμή που οι δυο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις για το καύσιμο σε ρούβλια όπως απαιτεί η ρωσική κυβέρνηση πλέον. Ωστόσο η εταιρεία δεν χάνει ουσιαστικά σχεδόν τίποτα από την απώλεια των δυο αυτών “πελατών”.

Οι ροές του αερίου εδώ και δύο μήνες, από την τυπική έναρξη δηλαδή του πολέμου, συνεχίζονται κανονικά προς τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία και έχουν άμεση εξάρτηση από την “κάνουλα” της Gazprom. Από αυτή την άποψη, το στοίχημα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία που συνολικά η Ευρώπη έχει θέσει, αποδεικνύεται πραγματικός άθλος.

Η Gazprom επίσης, και στην περίπτωση ακόμα που λόγω κυρώσεων χάσει την πρόσβαση στην Γηραιά ήπειρο, έχει ήδη εξασφαλίσει καλούς αγοραστές για το αέριό της. Από τον Φεβρουάριο ακόμα του τρέχοντος, έχει συνάψει συμφωνίες με την Κίνα, τον σταθερό γεωπολιτικό σύμμαχο της Ρωσίας, αλλά και την αναδυόμενη υπερδύναμη που ακούει στο όνομα Ινδία. Σημειώνεται εδώ πως αθροιστικά οι ενεργειακές ανάγκες των δυο αυτών κρατών στο έδαφος των οποίων ζει κάτι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, αρκούν για την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας της Gazprom.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συμφώνησε να κατασκευάσει το Pakistan Stream, έναν αγωγό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφέρει LNG από το Καράτσι στα βόρεια της χώρας. Όπως και η γειτονική Ινδία, το Πακιστάν δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Πακιστάν, μια εξίσου αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη, θεωρείται εξαιρετικός πελάτης για τον ρωσικό κολοσσό.

Αλλά μη νομίζουμε ότι όλη η Ευρώπη τηρεί την ίδια στάση απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο και τις συνακόλουθες κυρώσεις. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, παραμένουν προσηλωμένοι στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και η Σερβία φαίνεται πρόθυμη να αγοράσει ρωσικό αέριο στο μέλλον.

Σημειώνεται τέλος, πως με βάση την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021 και τις πρόσφατες εκτιμήσεις-προβλέψεις για το που θα κινηθεί η παραγωγή της για το τρέχον έτος, η Gazprom δεν αναμένεται να έχει τραγικές απώλειες χάνοντας τους ευρωπαίους πελάτες της. Πιο αναλυτικά, ο ρωσικός γίγαντας σχεδιάζει να παραγάγει 494,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Βιτάλι Μαρκέλοφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εταιρείας την Πέμπτη. Πρόκειται για πτώση 4% σε σχέση με πέρυσι, όταν η παραγωγή έπιασε υψηλό 13 ετών.

Λευτέρης Στάικος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More