Γεννηματά: Σχέδιο «Νέα Αλλαγή» ενάντια στον «τεχνητό διπολισμό» Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
Η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά στο Thessaloniki Helexpo Forum (πρώην ΔΕΘ) σηματοδοτεί την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, αφενός να αναδειχθεί ως το κόμμα της πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου με ένα σχέδιο υπό τη κωδική ονομασία «Νέα Αλλαγή», ανάταξης της χώρας.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ελλάδα» με κύριο άξονα την οικονομία και απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη και ασκώντας συνολικά δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό έως και την πανδημία,
«Ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για τη χώρα και σας καλώ να τον περπατήσουμε μαζί. Όχι στα τυφλά. Στα σίγουρα, με το κεφάλι ψηλά. Είναι ο δρόμος που δεν έχει “βλέποντας και κάνοντας”. Είναι σχέδιο για όλους, με την κοινωνία σύμμαχο και συνδημιουργό» τόνισε η κ. Γεννηματά, η οποία θεωρεί κατάλληλα τη συγκυρία προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση την ώρα που ο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε φάση εσωστρέφειας, έχοντας εγκαταλείψει τα κεντροαριστερά ανοίγματα.
Άλλωστε οι αναφορές της κ. Γεννηματά –και στο ΠΑΣΟΚ– είχαν και έκδηλο ιδεολογικό περιεχόμενο, αντικατοπτρίζοντας και τις στοχεύσεις της παράταξης: τόσο με το βλέμμα προς τα δεξιά, κάνοντας λόγο για «μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές» από την κυβέρνηση, όσο και προς τα αριστερά, μιλώντας για «κατάρρευση του αφηγήματος του Αλ. Τσίπρα να εκφράσει τον πόλο έναντι στη συντήρηση».
Με άλλα η Φώφη Γεννηματά θεωρεί ότι τεχνητός διπολισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του και το ΚΙΝ.ΑΛΛ μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική του στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στάθηκε ιδιαίτερα στο, κατά τη Χαρ. Τρικούπη, «βαθιά συντηρητικό πρόσημο» της έκθεσης Πισσαρίδη, μιλώντας για πορεία προς μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας και απουσία πρόνοιας για τη φτώχεια. Επισήμανε ότι «πουθενά στις προτάσεις της επιτροπής δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα δημόσια νοσοκομεία και τις υποδομές τους», προτάσσοντας εκ νέου το ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που, όπως είπε, «έχτισε το ΠΑΣΟΚ και εμείς μπορούμε να το αναγεννήσουμε».Τέλος, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης την οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. και για το 2021, ζητώντας «κατάργηση των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων».